Potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji između „Puteva Srbije“ i „Hrvatskih autocesta“. Srpski tagovi od septembra na putevima Hrvatske

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić prisustvovao je juče potpisivanju Memoranduma o poslovnoj saradnji između „Puteva Srbije” i „Hrvatskih autocesta”, kojim će biti omogućena integrisana naplata putarine na auto-putevima kroz dve zemlje. Memorandum je, sa direktorom „Hrvatskih autocesta” Borisom Huzjanom, u ime Javnog preduzeća „Putevi Srbije”, potpisao generalni direktor Zoran Drobnjak. Potpisivanju ovog dokumenta u Vladi Srbije prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov.

Vesić je objasnio da će od septembra vozači iz Srbije i Hrvatske prolaziti naplatne rampe u obe zemlje bez čekanja, podsetivši na to da je početkom jula pokrenut proces integrisane naplate između Srbije i Severne Makedonije, što već daje izuzetne rezultate.

Imamo do sada više od 12.000 prekonfiguracija, pri čemu na dnevnom nivou oko 1.000. Od septembra ćemo imati to i sa Hrvatskom, tako da će svi oni koji imaju srpske tagove moći da bez ikakvih problema prolaze rampe u Hrvatskoj bez čekanja, i obratno. – rekao je ministar dodavši da upravo ovakvi projekti dokazuju da Srbija i Hrvatska zajednički mogu da rešavaju probleme i kreiraju budućnost, te izrazio uverenje da će i u narednom periodu dve zemlje raditi na novim zajedničkim projektima. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji oko 700.000 korisnika elektronskih tagova za naplatu putarine i više ih je nego onih koji plaćaju putarinu u gotovini.

Na naplatnim rampama nikada nema gužve tamo gde su elektronski tagovi, a uvek je ima, pogotovo tokom letnje sezone, tamo gde se plaća gotovinom, što govori o tome koliko je bolje koristiti elektronski tag. – naveo je Vesić.

Žigmanov je ukazao na značaj saradnje između Srbije i Hrvatske, posebno u rešavanju konkretnih problema.

Počinje se od rešavanja na prvi pogled manje važnih problema, poput integrisane naplate putarine, koji su zapravo značajni građanima. – rekao je Žigmanov i dodao da će na ovaj način protok usluga, robe i ljudi biti znatno olakšan.

Drobnjak je istakao da će Memorandum omogućiti ne samo jedinstveni sistem naplate kroz Srbiju i Hrvatsku, već i nastavak saradnje srpske i hrvatske kompanije. Huzjan je ocenio da potpisivanje Memoranduma označava početak važne saradnje između srpskog i hrvatskog putarskog preduzeća, pri čemu ovaj sporazum ne znači samo interoperabilnost sistema naplate, već mnogo više.

Foto: snimak ekrana

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio