Preporuke i saveti za vožnju u letnjim uslovima

Sezona godišnjih odmora povećava broj učesnika u saobraćaju, a i mogućnost većeg broja saobraćajnih nezgoda. Statistike pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava leti i to najčešće u julu, avgustu i septembru. Kako bi smo putovali bezbedno, potrebno je pridržavati se određenih saveta za vožnju u letnjim uslovima. Preporuke za vožnju u letnjim uslovima je da ne ulazite u automobil koji je stajao na suncu, obavezno otvorite sva vrata i prozore, uključujući i prtljažnik. Tako ćete provetriti i za neki stepen rashladiti vazduh u automobilu.

Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje. Pravite pauze tokom vožnje, u toku vožnje po visokim temperaturama i putovanjem na dužim relacijama potrebno je da se prave pauze u vožnji na svaka 2 sata po 15 minuta. Provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje. Velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti. Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji, naročito u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Na put nemojte kretati ukoliko ste konzumirali alkohol ili druge psihoaktivne supstance, uključujući i lekove za koje je naznačeno u uputstvu da mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima. Vežite se – upotreba sigurnosnog pojasa je obavezna za svakog putnika u vozilu bilo da je u pitanju vozač, suvozač ili putnik na zadnjem sedištu. Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 50 stepeni ako je napolju 35 stepeni. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe.

Vodite računa i ako prevozite kućnog ljubimca, ako se vozi pas na zadnjem sedištu potrebno ga je vezati posebno dizajniranim pojasevima za pse, dok mali kućni ljubimci imaju posebne putne kutije. Nikada ih ne ostavljajte u parkiranom automobilu na suncu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio