Priče iz Zoo vrta – Leto u komšiluku

Leto je u punom jeku, a sa sunčanim i toplim vremenom i temperaturama koje nižu svaku grašku znoja na našem čelu, počinje i omiljeni period svakog radnog čoveka, vreme godišnjih odmora. Nema sumnje da svako od nas uživa da se odmara tokom vrelih julskih dana, ali način na koji to činimo može dosta da se razlikuje. Dok jednu uživaju u suncu, drugi ga se klone i ne izlaze iz hlada, pojedincima nikad nije dosta izležavajnja na vazdušnom dušeku dok ih talasi ljuljuškaju, a ima i onih koji odlazak na plažu ne mogu da zamisle bez frizbija i odbojkaške lopte. Celo ugođaj upotpuniće i prikladna hrana za plažu, od sladoleda i lubenica, preko kuvanih kukuruza, sendviča ili mesa sa roštilja, svako će za sebe odabrati ono što mu donosi najveće uživanje. Ni divlje životinje nisu mnogo drugačije od nas. Zbog toga smo ove nedelje boravili u ZOO vrtu na Paliću da bismo proučili kako i na koji način njegovi stanovnici letuju i provode tople dane.

Vreli asfalt i centar grada brzo smo zaboravili kada smo ušli u palićki ZOO vrt jer su nas odmah na ulazu dočekali osvežavajuće prskalice i debela hladovina koju drveće i žbunje u ovoj botaničkoj bašti šire po celom vrtu. Od volijere do volijere prošetali smo se da bismo videli kako je koja životinja odlučila da provede sunčano julsko popodne.

Na veliko iznenađenje, razigrani i cvrkutavi papagaji nisu baš i veliki ljubitelji direktnog sunca. Većina ovih ptica načičkala se u debelu hladovinu svojih kaveza i odatle je pozdravljala prolaznike, posetioce vrta. Sa njima se ruku pod ruku solidarišu i artički vukovi koji jedva čekaju da se leto završi.

Sve afričke životinje manje ili više uživaju u suncu, kamile, nojevi, zebra, antilope i merkati, svi oni bili su budni i raspoloženi za slikanje i poziranje. Svako voli da se osmehne za dobar letnji slefi, zar ne?

Evropski medvedi spadaju o onu grupu ljubitelja leta koji svaki trenutak koriste kako bi se brčkali i prskali vodom. Medved „Medeni“ čvrsto je odlučio da gumu koja se nalazi u njegovoj volijeri iskoristi kao šlauf za plutanje koji će mu dodatno pomoći da usavrši svoje plivačke sposobnosti, dok su njegove drugarice Goca, Stana i Mara više bile raspoložene za prskanje vodom.

U letnjem periodu životinje dobijaju više osvežavajućeg voća i povrća poput lubenica, krastavaca, trešanja i bresaka kako bi se osladili, a Andrijana Tot, poslovođa ZOO vrta Palić kaže nam da timaritelji neretko znaju i da zamrznu voće sa vodom koje kasnije, u manjim količinama daju životinjama. Ovaj „životinjski sladoled“ ne jede se na kugle, već se grize punim ustima, a najviše mu se raduju majmuni svih vrsta.

Verovatno se pitate šta je sa lavovima i drugim zverima koji jedu meso, a ne voće? Andrijana nam priča kako se ZOO vrt dosetio da izbuši rupe u lubenicama u koje se potom stavljaju komadi rshlađenog mesa.

Ovakva igračka veoma se dopala našoj lavici Kijari koja se po ceo dan igrala sa lubenicom, nije je razgrizla već je dugo lizala i bežala sa njom u zubima, svaki put kada bi neki drugi lav pokušao da joj se približe. – kaže kroz osmeh naša sagovornica.

Jedan od pustolova koji leto koristi kako bi se zavukao u svaki kutak svoje volijere jeste tapir Ištvan. Velika i snažna životinja kakav je tapir, potpuno se izgubi u trsci i žbunju tražeći sebi neku avanturu, pre svega u svom jezercetu jer obožava da se kupa. On nije ljubitelj gužve i galame, već je u stalnoj potrazi za usamljenim, divljim plažama na kojima može da sabere svoje misli i potpuno zaboravi na tapirske obaveze. Ako nam ne verujete, probajte pronaći Ištvana na slici.

Vidre spadaju u one nevaljalce koji ni pet minuta ne mogu provesti na svom peškiru na plaži, uživajući u pogledu na vodu. Tokom našeg obilaska, ovi mali kratkonogi sportisti nisu izlazili iz svog jezerceta, vijali su se međusobno i u punom sjaju prikazivali koliko su okretni i brzi kada se u njemu nalaze.

U ljubitelje kupanja spadaju i velike i snažne ptice emui, a za razliku od njih hijena Moci koristi svo svoje slobodno vreme kako bi se izležavao, sunčao, protezao, ponekad lenjo otvorio oči, čisto da proveri da li je vreme za večeru, a potom bi se uz zevanje ponovo prepustio sunčanju, tj posvećenom radu na svom tenu.

Zlatnu sredinu praktikuju afrički bivoli koji toplo vreme koriste za tretmane u „životinjskom Spa centru“. Spa centar ustvari predstavlja valjanje po blatu koje na svoje krzno bivoli nanose u što debljem sloju, verovatno da bi nahranili crnu, raskošnu dlaku i uradili blagi lifting lica i rogova. Treba ići u korak sa vremenom. More i plaža njima ne ubrzavaju puls, banjski turizam je aranžman na koji su ove životinje pretplaćene.

Sličnu viziju letnjeg provoda imaju američki bizoni, stim da oni poručuju kako je blato ipak prošlogodišnji trend jer najnoviji hit ovogodišnjeg turizma predstavlja valjanje u prašini. Amerikanci uvek moraju biti drugačiji.

Fini takini iz prethodne priče, zaista jesu neki prefinjeni stalež životinja. Kupanje je za njih dosadno, sunčanje nije zdravo, galama, sport i jurenje predstavljaju preveliku zavrzlamu pa je za takinski odmor najbolja opcija debela hladovina i svežina koju pružaju prskalice.

Sada kada znate kako „palićko životinjsko carstvo“ provodi svoje slobodno vreme tokom leta, možda će vam biti lakše da i za sebe odaberete pravu destinaciju i vid razonode za vaš odmor. Ukiliko ste i dalje u nedoumici, jedno mesto garantuje lepo provedeno vreme i dobar celodnevni provod i uživanje, a to je ZOO vrt na Paliću.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio