Sindikat Grada Subotice traži povećanje minimalne zarade za 20 odsto

Savez samostalnih sindikata Grada Subotica obaveštava da će Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) tražiti povećanje minimalne zarade za 2024. godinu za više od 20 odsto.

Predsednica UGS „Nezavisnost“ Čedanka Andrić rekla je za agenciju Beta da još nije dogovorena strategija za pregovore o povećanju „minimalca“ za narednu godinu, koji počinju sredinom avgusta, ali da, s obzirom na visinu inflacije, povišica ne može da bude manja od 20 odsto.

Nema sumnje da ćemo tražiti povećanje minimalne zarade više od 20 odsto. Troškovi života su porasli 30 odsto, a minimalna zarada već zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom oko 12.000 dinara. – izjavila je Andrić. Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je da će taj sindikat verovatno tražiti povećanje minimalne zarade od 20 do 25 odsto.

Tražili smo povećanje i za drugi deo ove godine, ali je zahtev odbijen. Oni koji primaju minimalnu zaradu očekivali su povećanje i za ovu godinu obzirom na visoku inflaciju. – naglasio je Mihajlović.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su poslodavci bili spremni da prihvate povećanje minimalne zarade i za ovu godinu uz određene olakšice, ali da država nije htela da prihvati zahtev sindikata. Pregovori socijalnih partnera – Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca, vođeni pre više od mesec dana, na dva sastanka su završeni neuspešno jer su predstavnici države tvrdili da treba da razgovaraju o povećanju minimalca za narednu godinu, a sindikati su tražili da se pregovara o povećanju za ovu godinu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio