Subotički polumaraton jedna od najlepših trka u Srbiji i regionu

Maraton predstavlja trku od 42.195 metara, a nastao je iz legende o grčkom vojniku Filipidesu koji je trčao od grada Maratona do Atine kako bi vladaru javio da su Persijanci poraženi u Maratonskoj bici. Iako nema dokaza da je ova priča istinita, “maratonska trka” motivisala je mnoge ljude da se i sami upuste u avanturu zvanu trčanje. Sportski gledano, olimpijski maraton predstavlja jednu od najzahtevnijih disciplina koja od takmičara iziskuje maksimalo angažovanje, a sportski duh i solidarnost u ovom sportu možda su i najviše izraženi.

Međutim, za većinu ljudi rekreativno trčanje pruža najlakši i najjeftiniji oblik bavljenja fizičkom aktivnošću koji sa sobom nosi brojne benefite, jačanje celog tonusa tela, bolji rad srca i pluća i pre svega psihičku rasterećenost, oslobađanje od stresa koji nosi svakodnevica i uspostavljanje celokupnog fizičkog i mentalnog balansa svakoga čoveka. Dovoljno je samo obući udobne patike i krenuti u druženje sa prirodom, samostalno ili u društvu prijatelja. Takav vid druženja, Subotičani su godinama tražili po drugim gradovima u zemlji i regionu, a pre šest godina naš grad je konačno dobio svoju najpoznatiju međunarodnu trku. “Subotički polumaraton” svake godine privlači velik broj domaćih entuzijasta ali i turista kojima trčanje po glavnim ulicama našega grada, druženje, smeh ali i napor da se na cilj stigne u što boljem vremenu pružaju najbolji užitak tokom leta.

Sportsko udruženje “Horizont” iz Subotice u nedelju, 27. avgusta organizuje 6. Subotički polumaraton, a i ove godine za sve ljubitelje trčanja i takmičenja pripremljeno je nekoliko glavnih trka.

Ideja za organizovanjem polumaratona nastala je od grupe entuzijasta, rekreativnih trkača koji su nakon jedne trke u Apatinu rešili da i Subotica dobije svoju trku. Formirano je sportsko udruženje „Horizont“ čiji je zadatak bio da organizuju “Subotički polumaraton”. Dobili smo podršku Grada koja nam je bila najvažnija i bez koje ne bi mogli da napravimo trku zato što je ona veoma specifična, u pitanju je jedna od retkih uličnih trka u Srbiji koja se trči po glavnim ulicama grada. Tada smo obezbedili i neke značajne sponzore od kojih je veliki deo i danas uz nas, to su Gebi, Inspira, Skečers, Voda Voda, Satrakt, sa kojima gajimo dobre odnose. Ideja je bila da ponudimo i napravimo nešto što gradu i njegovnim stanovnicima možemo ostaviti iza nas, kao jedno pozitivno delo. – priča Jovica Ilić, jedan od osnivača Subotičkog polumaratona.

Pošto su u pitanju trke koje se održavaju u tokom leta, organizatori su na zahtev trkača ove godine odlučili da pomere start trke, sa 10 na 9 časova.

Deonice kojima se trči imaju i dosta hladovine, a pripremili smo i dosta okrepnih stanica, prskalica i leda. Okrepne stanice locirane su duž staze, na ključnim mestima gde smo smatrali da je potrebno da postoje na osnovu trkačkog iskustva. One obično sadrže vodu, neko voće poput banane, limuna, narandže, iso tonike i elektrolite kako bi trkači usled velikih vrućina mogli da se okrepe. Takođe su pored staze postavljeni i mobilni tolaleti. Ove godine, kao i do sada, organizujemo tri osnovne trke, trku na 21 km tj polumaraton, zatim “Inspira 10″ to je trka na 10 km i trku na 5 km. Osim toga imamo i trku nordijskog hodanja, takođe na 5 i 10 km, to je posebna kategorija koji smo na zahtev trkačke zajednice prošle godine oformili. Najponosniji smo na dečje trke koje su svake godine sve masovnije, organizuje se istog dana, a prošle godine imali smo oko 700 dece. Lokacija dečijih trka je ove godine pomerena, nekada je bila na korzou, a sada će biti na parkingu između Gradske kuće i Muzičke škole i počeće sat vremena pre starta polumaratonske trke. – poručuje Ilić i dodaje da za dečije trke postoji nekoliko deonica, u zavisnosti od starosti dece. Svako dete nakon trke dobija medalju i paket pripremljen od sponzora, a trke se realizuju u saradnji sa sportskim udruženjem „Aktiv kids“ koji su partneri projekta. Ove trke, uz mališane, svake godine okupe i veliki broj roditelja i prijatelja koji su tu da ovom porodičnom događaju daju posebnu podršku uz navijanje.

Prema rečima organizatora, trka od 5 kilometara i „Inspira 10“ su najmasovnije i najinteresantnije, pre svega iz razloga što trku od 5 km mogu trčati i rekreativci dok je trka „Inspira 10“ zanimljiva redovnijim, naprednijim trkačima, ili onima koji se zbog povrede ne usuđuju da trče polumaraton koji je 21 km. Polumaratonska staza sastoji se iz dva kruga od 10.5 km, a stazu trka na 5km i „Inspira 10“ čini jedan krug. Sve staze su ravne, podloga je asfaltna, a trka je potpuno ulična. Start polumaratonske trke i trka na 5km i „Inspira 10“ zakazana je u 09:00 časova, a start i finiš za sve trkače nalazi se ispred Gradske kuće, na Trgu Slobode 1, u centru grada.

Svaki trkač na grudima mora nositi startni broj iza kojeg je postavljen čip koji se beleži na kontrolnim stanicama koje imamo duž staze, na taj način pratimo eventualne nepravilnosti ili prevare trkača. Preliminarni rezultati biće dostupni svakom takmičaru nakon prolaska kroz cilj, a zvanični rezultati objavljuju se na stranici www.subotickipolumaraton.com 3 dana nakon trke, odnosno nakon isteka žalbenog roka, što nam daje dovoljno vremena da sve proverimo. – poručuje Jovica Ilić.

I ove godine očekuju se gosti iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova Srbije i zemalja iz okruženja.

Trudimo se da budemo dobri domaćini. Mi smo zvanično i primarno rekreativna trka iako imamo sertifikovane staze na kojiima ako neko istrči svetski rekord, on će biti validan. Međutim, primarna poruka je da je “Subotički polumaraton” rekreativna trka jer hoćemo da omasovimo ovaj sport i da ga promovišemo kao zdrav način života, da trčanje prezentujemo deci na pravi način. Iz tog razloga nemamo novčane nagrade koje privlače profesionalne trkače, kod nas i rekreativci imaju priliku da se popnu na pobednički tron. Važno je napomenuti da imamo jednu od najbolje organizovanih trka u Srbiji koja se trči na jednoj od najlepših staza, gde ljudu mogu da uživaju u lepotama Subotice u toku, pre i posle trke. U tome nam pomažu i turističke organizacije, Gradski muzej, Sinagoga, Muzička škola, Zoo vrt i mnogi drugi. Svaki trkač takođe dobija i „Supm-pass“ propusnicu na kojoj su istaknuti svi popusti u gradu, od pojedinih kafića, Zoo vrta, besplatne vožnje autobudom do Palića… Ta kartica nudi povoljnosti 3 dana, pre, na dan i nakon trke. – kaže naš sagovornik.

Subotički polumaraton sve svoje trkače vodi iz centra grada preko korzoa, pored mnogih interesantnih građevina kao što su zgrada sokolskog doma tj čuveni Jadran, pored spomenika Ivanu Sariću, kroz park Prozivka, pored zgrade Narodne biblioteke, Narodnog pozorišta, Gradske kuće, Trga žrtava fašizma, Gimnazije, kroz park Radijalac, Dudovu šumu, pored verskih objekata poput Srpske pravoslavne crkve, Subotičke katedrale, Sinagoge, zatim zgrade Savremene galerije Subotica i mogih drugih znamenitosti zbog kojih subotički polumaraton ima propratni slogan „Trči kroz istoriju“.

Secesija je jedan od zaštitinih znakova našeg grada, a na medaljama će se ove godine naći zgrada Gradskog muzeja. Posebno nam je drago i to što ćemo ove godine imati podršku dece iz Muzičke škole koja će svirati kod muzeja. Ne smemo zaboraviti ni na činjenicu da ćemo osim okrepnih, imati i muzičke stanice, DJ-eve i živu svirku. – poručuje Jovica Ilić i dodaje da je bezbednost trkača takođe jedan od imperativa pa će u toku održavanja polumaratona biti obezbeđeno i prisustvo pripadnika policije, hitne pomoći i drugih javnih službi, Crvenog Krsta koji dolazi sa volonterima, a svaki trkač je takođe i osiguran od povreda za vreme trke od strane “Sava” osiguranja.

Poziv za dolazak na trku otvoren je za svakoga jer nema ograničenja u tome ko može da trči u trkama “Subotičkog polumaratona”, mogu čak i maloletni uz izjavu roditelja. Ranijih godina imali smo i hendikepirane i slepe trkače koji trče sa vodičima i mi se radujemo tome što i oni dolaze da trče, to znači da su staze bezbedne. Pozivamo sve koji se osećaju zdravo, a apleujem na sve učesnike da se dobro hidriraju i da dva, tri dana pre trke unose veće količine vode u organizam, treba se dobro pripremiti jer je na trkama uvek vrelo. Dođite da se družimo, posle trke biće i vode, sokova, piva, štrudli…svega! – poručuje srdačno jedan od organizatora Subotičkog polumaratona, Jovica Ilić, a nama ne preostaje ništa drugo nego da se prijavimo OVDE, obujemo najudobnije patike, povedemo svoje, a steknemo i nove prijatelje koji će u nedelju 27. avgusta trčati 6. Subotički polumaraton.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio