„Takmičenje risara“ iz programa ovogodišnje Dužijance održaće se u Đurđinu 08. jula

„Takmičenje risara“ je manifestacija iz ovogodišnjeg programa Dužijance koja će se održati 08. jula u Đurđinu i predstavlja jedan od najatraktivnijih događaja ove svetkovine sa najraznovrsnijim ponudama poput gastronomske, prikaza košenja žita na tradicionalan način kao i prikaz rada starih mašina. Manifestacija će se održati pored katoličke crkve Svetog Josipa Radnika u ovoj mesnoj zajednici, a takmičenje će okupiti učesnike iz mnogih susednih zemalja.

Program 56. „Takmičenja risara“ započinje već u 6 časova izlaskom risara na njive, u karucama. Nakon smotre i pletenja domaćini takmičenja, Jakov i Mirjana Ivanković – Radak služiće tradicionalni doručak na balama slame, a za tu priliku organizatori su pripremili dosta slanine, hleba, kiselog mlega i luka. Risarsko nadmetanje počinje u 9 časova koje će gradonačelnik Subotice Stevan Bakić najaviti zvonom.

Od 10 do 12 časova je prikaz rada na tarim mašinama, paralelno se kuva tarana, a ekipe koje se prijave takmičiće se za najbolje skuvanu taranu. U 12 časova je proglašenje pobednika u kuvanju, a za to vreme u 11:30 deca će ispred bine prikazati igru „kasalisica – najavljuje Ljiljana Dulić, potpredsednica Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“

Ove godine u košenju žita takmičiće se 26 parova, 11 iz Subotice i 15 iz zemalja regiona.

Ocenjuju se visina i ujednačenost otkosda, izgled krstina i snopova kao i ceo utisak parcele. – poručuje član Organizacionog odbora UBH “Dužijanca“, Pavle Kujundžić.

Dužijanca će ove godine po prvi put biti održana i u Mostaru, 22. i 23. jula. “Nakon Zagreba, Baje i Novog Sada, svi Bunjevci svesni svog hrvatskog porekla spremaju se ove godine organizirano pohoditi svoj stari zavičaj, u cilju podsticanja kulturnog zajedništva i jedinstvenih nastupa. Okupće se bunjevci iz Hrvatske, Mađarske, i mi sa severa Bačke.” – izjavio je direktor Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, Marinko Piuković.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio