Upozorenje Javnog zdravlja na izlaganje visokim temperaturama u narednim danima

Institut za Javno zdravlje Republike Srbije izdao je saopštenje u kojem upozorava da izlaganje visokim temperaturama u toku rada može uzrokovati zdravstvene probleme. Potrebno je obratiti pažnju na vrtoglavicu ili nesvesticu, muku ili povraćanje, glavobolju, ubrzano disanje ili ubrzan rad srca i žeđ.

Ako primetite ovakve znake kod sebe ili kod osoba koje radu u vašoj okolini potrebno je skloniti se sa Sunca, uneti tečnost, najbolje vodu, a ukoliko se simptomi ne povlače pozvati službu hitne medicinske pomoći. Ukoliko osoba ima visoku telesnu temperaturu, bez svesti je ili prestane da se znoji, odmah pozovite službu hitne medicinske pomoći. U međuvremenu sklonite osobu sa Sunca u hlad ili umereno rashlađenu prostoriju, pokušajte da snizite telesnu temperaturu stavljanjem hladnih obloga i uvijanjem u vlažne čaršave. Posebno osetljive su osobe koje rade napolju u uslovima visokih temperatura vazduha, novorođenčad, odojčad i mala deca, osobe koje vežbaju napolju, starije osobe sa hroničnim oboljenjima, starije osobe koje nemaju klima uređaj, osobe sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa i povišenog krvnog pritiska, kao i osobe koje koriste određene lekove. Da bismo se zaštitili, potrebno je da unesemo dovoljan unos tečnosti najbolje vode, čak i kada ne osećamo žeđ, nosimo odeću od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan, viskoza, i da su svetlih boja, naočare za sunce i šešir sa širokim obodom. Ukoliko nemate klima uređaj, provetravajte životni prostor tokom noći, poželjno je zatvoriti prozore i spustiti roletne rano ujutru kako bi se prijatna svežina zadržala što duže. Nikada ne ostavljajte decu ili životinje u automobilu izloženom direktnoj sunčevoj svetlosti, čak i kada su prozori otvoreni, a aktivnosti van kuće planirajte u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim, večernjim satima. Nekoliko puta tokom dana tuširajte se mlakom ili hladnom vodom u cilju rashlađenja, a ako već morate da radite napolju, izbegavajte Sunce, pravite česte pauze u hladu i uzimajte dovoljno vode.

Izbegavajte kofeinska pića, kafu, crni čaj, napitke na bazi kole jer mogu dovesti do dehidratacije, alkohol je zabranjen jer u uslovima visokih temperatura dovodi do dehidratacije. Važno je i da pozvonite starijim komsijama da proverite da li su dobro i da li im je nešto potrebno, pozovite starije članove porodice, i obezbedite dovoljno vode za svoje kućne ljubimce dok ste na poslu. Ljubimce takođe ne šetajte u najtoplijem delu dana već rano ujutru i uveče, gasite svetlo, planirajte obroke koji ne zahtevaju podgrevanje i redovno koristite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, pola sata pre izlaska napolje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio