„Zaustavljen negativan trend novorođenih“ – Darija Kisić o porodici i demografiji

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Kisić izjavila je juče da je zaustavljen negativan trend novorođenih, ali da smo još daleko od potrebne stope fertiliteta.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošla godina donela je najveću stopu fertiliteta, odnosno broj živorođene dece po ženi u reproduktivnom periodu, od 2011. godine. Kisić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije izrazila očekivanje da će već narednih dana biti usvojene nove izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koje će izjednačiti žene preduzetnice sa ženama u radnom odnosu po pitanju trudničkog i porodiljskog bolovanja, odnosno trajanja od dve godine. Kisić je objasnila da će i supružnici žena preduzetnica, prema ovim izmenama, moći da, nakon trećeg meseca od rođenja deteta, koriste porodiljsko odsustvo. To je sigurno još jedna od mera koja će dati dodatni efekat, naglasila je ministarka, ukazavši na to da su mere, kao što je subvencija za stan, sigurno već počele da daju rezultate.

Kisić je podsetila na to da je u 2012. godini, finansijska podrška nakon rođenja prvog deteta bila 31.600 dinara, da je sada oko 350.000 dinara, za treće dete je 1,8 miliona, za četvrto 2,7 miliona dinara.

Znači, za četvrto dete u ovom momentu mesečno se deset godina dobija oko 22.000 dinara i dva puta godišnje ove vrednosti usklađujemo sa potrošačkom korpom. Od sredine ovog meseca, to je već praktično za par dana, ove vrednosti će da budu nešto povećane. – najavila je ministarka.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio