Dan Dužijance u centru Subotice

Svečanim programom na trgu ispred Gradske kuće, sinoć je obeležen jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine – „Dan Dužijance“.

Na improvizovanom salašu, ovogodišnji bandaš i bandašica, Nina Kujundžić i Nikola Skenderović, predali su hleb od novog žita predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine (NSBNM) dr Suzani Kujundžić Ostojić koja je, potom, hleb umešen od novog žita predala gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

Sve što volimo, još je veće ako delimo s drugima. Zato ću i ove godine kruh predati našem gradonačelniku Stevanu Bakiću. A za čega drugo, nego za Bunjevačku kuću – rekla je, tom prilikom, Suzana Kujundžić Ostojić.

Radeći težak paorski posao na njivi, oni su nastojali da ga obave što je moguće bolje, da bi njihov trud bio nagrađen dobrim rodom. Kako nisu mogli da utiču na vreme, često su se molili Bogu i okretali glavu u nebo da ga umilostive da im pomogne da sačuvaju rod i obezbede hleb za svoju porodicu. – izjavio je gradonačelnik Bakić dodajući da je zbog važnosti Dužijance, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine upravo ovaj običaj, koji u sebi nosi svečarski i duhovni karakter, proglasi za svoj nacionalni praznik. Bakić je naglasio da ova godina protiče u znaku obeležavanja dvadesete godišnjice postojanja i rada Bunjevačkog nacionalnog saveta pa će tim povodom, osim u Subotici, Dužijanca biti organizovana i u Novom Sadu i u Beogradu.

Večeras, ovako koliko nas ima ovde na trgu, pokazujemo koliko nam je važna “Dužijanca” i koliko se oko nje vekovima okupljamo. I tokom tih vekova puno toga pamtimo, ali retko pamtimo ovako dobro koje smo dobili u proteklih nekoliko godina. I zato veliko hvala i našem gradonačelniku, veliko hvala i Pokrajini i Republici Srbiji u kojoj živimo. – izjavila je predsednica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Foto: Stevan Bakić/facebook

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio