Na ovogodišnjoj Dužijanci pored mnogobrojnih novina i kraft pivo „Dužijanca“

Centar za kulturu Bunjevaca i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine u utorak, 15. avgusta, na Veliku Gospojinu, organizuju tradicionalnu manifestaciju “Dan Dužijance” koja se svakog leta održava u centru grada ispred Gradske kuće i koja ujedno predstavlja i nacionalni praznik Bunjevaca. Manifestaciji prethodi i nekoliko značajnih događaja, a osim u našem gradu, Dužijance će se obeležiti i u Novom Sadu i, po prvi put, u Beogradu.

Osmog avgusta u Bunjevačkoj matici otvorena je izložba slika Jenea Višinke koja će biti otvorena i do posle Dužijance. Ono što prethodi Dužijanci jeste izložba kruva, takmičenje žena koje peku najlepši kruv, a održaće se 14. avgusta u Vestibilu Gradske kuće. Iz muzeja Vojvodina dolaze nam sa izložbom arheoloških iskopina, imaćemo priliku da probamo “antički kruv” koji će se praviti na osnovu recepta koji su arheolizi iskopali i rekonstuisali, a moći ćemo probati i praistorijsko pivo. Dužijanca počinje 15. avgusta u 20 sati, kad je u pitanju program u Subotici trudili smo se da on bude dinamičan i ne previše dugačak, a najzanimljiviji deo biće “bandašicino kolo – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić upravnica Centra za kulturu Bunjevaca.

Što se tiče samog programa Dužijance, ove godine prvi put imaćemo goste iz drugih mesta. Pored stalnih gostiju, KUD “Aleksandrovo” i KUD “Železničar – Bratstvo” gosti će nam biti i mađarski KUD “Talentum”, folklorni ansambl “Vila” iz Novog Sada i KUD “Prelo” iz Čuruga. Želimo da malo proširimo sam značaj Dužijance. Okupljanje defilea povorke je ispred Bunjevačke matice na korzou, oko 19:40 treba da krene povorka, krećemo se ustaljenom trasom do Gradske kuće, oko plave fontane malim korzoom ide se do spomenika Blaška Rajića gde se polažu venci. Posle završetka programa sledi “bandašicino kolo” koje će svirati tamburaški ansambl “Rujna zora – izjavio je Antuš Romić predsednik odbora za kulturu u nacionalnom savetu i dodao da će se Dužijanca u Novom Sadu održati tri dana kasnije, 18 avgusta.

Treća Dužijanca održaće se po prvi put u Beogradu, 20 avgusta gde je takođe pripremljen bogat program.

Mislim da je sazrelo vreme da mnogi koji su samo čuli za Bunjevce, sve više upoznaju naše običaje i našu kulturu. – izjavio je Veljko Vojnić, zamenik predsednika Centar za kulturu Bunjevaca.

Pozivamo sve domaćice a i muškarce koji su vični pravljenju kruva somuna da učestvuju u Izboru najlepšeg kruva koji će se održati u ponedeljak 14. avgusta u 19:00. Voleli bismo da svi koji žele i koji vole naše običaje i tradiciju da dođu na Trg, 20. avgusta. – poručila je Slavica Šaulić jedan od članova izvršnog odbora Centar za kulturu Bunjevaca.

Povodom 20 godina kako postoji Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine organizatori su napravili još jedno iznenađenje, na centralnoj manifestaciji predstaviće se i kraft pivo “Dužijanca”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio