Niz manifestacija na proslavi Dana grada Subotice

Dan grada Subotice, 1. septembar i ove godine biće proslavljen kroz niz manifestacija i bogat program koji su čelnici Grada, uslanove kulture i fondacije, kao i udruženja građana organizovali za sve Subotičane. Iz gradske Uprave poručuju da su se odlučili za raznovrsnost stilova od kojih će svaki naći put do svoje publike u toku trajanja Dana grada, od 27. avgusta do 03 septembra.

Ono što već tradicionalno prethodi kao uvertira za svečani događaj je 6. Subotički polumaraton koji startuje u nedelju 27. avgusta, sa početkom u 8.00 časova i traje do 12 časova.  Prvo startuje dečija trka, od 8 časova, a ove godine ona će biti na izmenjenoj lokaciji, na parkingu između Muzičke škole i ulaza u Gradsku kuću. Po završetku trke, na Korzou startuju trke za odrasle od 9 časova, i kao svake godine, za vreme trajanja Subotičkog polumaratona biće zatvorene ulice koje su na trkačkoj ruti od 8 do 13.00 časova ali će se one sukcesivno otvarati. Takođe, biće izmenjene trase gradskih autobusa. – izjavila je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti. Stevanović je dodala da će svečanoj sednici Skupštine Grada Subotica koja je zakazana za 01. septembar, za 10 časova, prethoditi nastup duvačkog orkestra u 9 časova ispred svečanog ulaza Gradske kuće i podizanje zastave Grada Subotice koje će se dogoditi u 9:30 časova.

Trodnevni muzičko zabavni program realizovaće se na Gradskom trgu kao centralni događaj, a alternativno rešenje u slučaju lošeg vremena biće Hala sportova.

U četvrtak 31. avgusta, na gradskom trgu uživaćemo u delima klasične muzike, a za ovaj užitak pobrinuo se Subotički simfonijski orkestar sa tri tenora koji predstavljaju Marko Živković, Ermin Ašćerić i Stevan Karananac. Simfonijski orkestar, koji ove godine obeležava i 10 godina postojanja, nastupiće u punom sastavu pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića. – rekla je Stevanović. „Kada je u pitanju program, očekuju nas zaista lepe arije koje su napisali Verdi, Pučini, Donizeti i siguran sam da ćemo zajedno uživat.” – izjavio je umetnički direktor Simfonijskog orkestra, Miloš Nikolić.

Na sam dan svečanosti, 1. septembra, na centralnom gradskom trgu, sa početkom u 21 čas, svim sugrađanima i ljubiteljima dobre, kvalitetne muzike poklanjamo dva sata uživanja u koncertu renomiranog muzičkog umetnika koji svojim nastupima sasvim sigurno garantuje spektakl, sjajnu atmosferu i pun Trg slobode. Biće to koncert Saše Matića. – izjavila je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotice, Jasmina Stevanović i dodala da će se nakon koncerta, kao poklon svim sugrađanima, upriličiti i prigodan vatromet.

U subotu, 2. septembra od 21 čas, na velikoj bini na Trgu slobode, Subotičanima će se predstaviti mađarski rok sastav „Paramiš” sa svojim izuzetno atraktivnim programom. Takođe u subotu, 2. septembar gradonačelnik Stevan Bakića i predsednika Skupštine grada Subotica dr Balint Pastor posetiće subotičko porodilište i darivati sve bebe rođene na Dan grada i njihove majke. Prema njenim rečima, ovaj događaj simboliše kontinuiranu podršku koju kroz mere podrške roditeljstvu i porodici Grad sprovodi godinama unazad. U toku cele nedelje uoči i nakon Dana grada predviđen je sadržajan kulturni program, promocije knjiga, izložbe, predstave, filmovi, nastupi u Narodnom pozorištu, Dečjem pozorištu, Savremenoj galeriji, Muzeju, Gradskoj biblioteci, Art bioskopu Lifka, Fondaciji Danilo Kiš i u ZOO vrtu na Paliću gde će biti upriličeno hranjenje životinja.

Fondacija Danilo Kiš poklanja sugrađanima i gostima koncert u parku Rajhl Ferenca i turističku rutu sa obilaskom znamenitosti. Fondacija „Subotička Sinagoga“ poklanja Koncert Bojane Stamenov i njenog benda 30. avgusta u 20.30 časova, imaćemo “Street party”, 2. septembra u 20:30 časova, a svome gradu deca učesnici kampa Srpskih pravoslavnih pojaca pokloniće koncert 30. avgusta u Velikoj većnici Gradske kuće od 18 časova. – izjavila je Stevanović.

Grad Subotica, Subotički polumaraton i Leuka, u saradnji sa Registrom davalaca matičnih ćelija, organizovaće upis u Nacionalni Registar davalaca matičnih ćelija. Drugu godinu za redom se na Subotičkom polumaratonu svako ko želi, od 18 do 45 godina, može se upisati u Nacionalni Registar davalaca matičnih ćelija. Procedura davanja matičnih ćelija je slična davanju krvi, jednostavna i bezbolna. Prijave su moguće na mestu prijave za polumaraton, dom Vojske na Korzou, u subotu od 17 do 20 časova, i u nedelju od 8.30 do 13 časova, poručuju organizatori.

Ovogodišnji “Vašar hrane, pića i rukotvorina”, tradicionalno će da se organizuje u sklopu programa obeležavanja Dana grada. JP „Subotičke pijace” je organizator ove manifestacije, uz podršku a.d. „Tržnica”, a ove godine okupiće se više od 40 izlagača iz regiona i drugih delova Srbije. Ljubitelji starih zanata, rukotvorina i tradicionalnih gastronomskih specijaliteta imaće priliku da uživaju u gradskom vašaru koji će biti postavljen od 30. avgusta do 4. septembra, od 10 do 23 časa.

Organizator proslave Dana grada Subotice je Turistička organizacija Subotice koja je za ovu manifestaciju iz budžeta predvidela 8.960.000 dinara.

Turistički informativni centar će tri dana raditi od 8 do 20 časova, gde će svi sugrađani i turisti moći blagovremeno da se informišu o celokupnom programu proslave Dana grada. Turistička organizacija je 31.avgusta, 1 i 2. septembra organizovala od 13 časova i besplatne pešačke ture za sve turiste i zainteresovane sugrađane. – rekao je Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice uz poziv svim građanima da prisustvuju proslavi Dana grada i zajedno uživaju u programu

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio