Novi datum otvaranja Akva parka 31. avgust, završetak radova na Vodotornju 31. decembar

Na palićkom Vodotornju, jednom od glavnih obeležja ovog turističkog naselja koje postoji već punih 111 godina, započeti su radovi potpunog renoviranja i rekonstrukcije građevine. “Kapija Palića” kako se ovaj toranj još naziva, biće renovirana zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu čovekove okoline, a njihov završetak predviđen je do kraja ove godine, tj do 31. decembra. Osim radova na tornju, u toku je i popločavanje pešačke staže kod hotela Prezident, a takođe je najavljen i novi, sasvim izvesno i konačni datum otvaranja Akva parka na Paliću, a to je 31. avgust tekuće godine. Radove su danas obišli predsednik Skupštine preduzeća „Park Palić“ d.o.o. Ištvan Pastor i direktorica preduzeća „Park Palić“ Valerija Denč.

Vodotoranj je jedan od simbola Palića, pre 111 godina izgrađen je u funkciji obezbeđivanja konstantnog potiska vode u tada građenom vodovodnom sistemu Palića, a služio je i kao tramvajska stanica.

U prethodnim mesecima i godinama videli smo da je objekat u takvom stanju da je zaslužio da dobije novo ruho, da bude rekonstruisan, obnovljen i priveden onom stanju u kakvom je bilo pre 111 godina. Izvedbeni projekat je sačinjen pretprošle godine, a nakon toga su trebala biti obezbeđena sredstva za izvođenje radova. Pokrajinska Vlada i Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu čovekove okoline su prepoznali značaj i obezbedili sredstva za izradu projektne dokumentacije i obezbedili 21,4 miliona dinara koliko će koštati izvođenje radova. – izjavio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine preduzeća „Park Palić“ d.o.o i dodao da je na otvorenom tenderu za izvođača radova izabrano preduzeće “Ornament inženjering” iz Beograda, a rok za njihovo ostvarenje je 31. decembar tekuće godine.

Svi radovi se izvode uz veliku pažnju i nadzor Međuopštinskog zavod za zaštitu spomenika, radiće se sve ono što je neophodno da bi se posledice “zuba vremena” otklonile, zameniće se svi drveni elementi, delovi opeke koji su oštećeni, šindla kojom je toranj prekriven, izvršiće se potpuna zaštita fasade i osvetljenje čitavog objekta, sve ono što je neophodno da bi objekat imao sjaj kakav je nekada imao. – naglasio je Pastor.

Prema njegovim rečima, u toku je i popločavanje pešačke staze između hotela Prezidenta i bivše Fontane, do sada je urađeno 770 metara, a preostalo je još oko 250 metara koji će biti završeni tokom ovog meseca. Uz novu stazu, biće postavljeno i 13 klupa i 16 kanti za smeće što će dodatno doprineti ukupnom vizuelnom doživljaju.

Kada je u pitanju završetak radova i puštanje u rad novog i dugo očekivanog Akva parka, Pastor je naglasio da će konačni datum za njihovu realizaciju biti kraj meseca.

Radovi po Ugovoru su trebali biti okončani do 31 jula tekuće godine, Ugovor nije produžen ali paralelno sa opstankom Ugovora na snazi, primenjivaće se sve one mere koji su predviđene u Ugovoru, a čine sistem zaštite investitora. Radovi su u suštini završeni, sledi tehnički prijem samog objekta i otklanjanje onih nedostataka koji su uočeni u toku tehničkog prijema. Tehnički prijem će biti okončan do kraja avgusta, a paralelno već ide probna upotreba i probni rad, puštaju se struja i voda u sistem i sve počinje da se simulaciono prati i upotrebljava kako bi se eventualni problem ili eventualne greške pokazale u ovoj fazi. – objasnio je Pastor i dodao da je pokrenut i proces odabira operatera koji se upravljati Akva parkom.

Na javni poziv se javio jedino “Elitte Palić” koji ima poslovni interes da Akva park dobro funkcioniše zbog toga što se Akva park sa svojim sadržajem uklapa u “core” biznis firme koja drži u funkciji “Elitte Palić”. – rekao je Ištvan Pastor.

Prema njegovim rečima, danas je održana i Skupština društva “Park Palić” d.o.o. na kojoj je doneto Rešenje kojim je skupštinsko telo i formalno odobrilo ulazak u proces pregovaranja i ugovaranja sa zakupcem, “Elitte Palić”.

Očekujem da u sledećih nekoliko dana svi detalji vezani za Ugovor budu raščišćeni i da on bude potpisan. Od momenta potpisivanja ugovora, prema njegovom nacrtu, operater u roku od najduže 30 dana treba da pusti objekat u eksploataciju. – izjavio je Pastor i najavio da će taj rok verovatno biti i kraći.

Akva park ima sadržaj za 12 meseci, prvobitni projekat je dograđen pa će i u spoljnim bazenima biti termalne vode i moći će se koristiti i u toku jeseni. Očekujem da će od septembra Akva Park biti dodatna privlačna snaga koja će dovlačiti i zadržati ljude što će biti dobro ne samo za Palić već i za Grad. Ako završimo Akva park, popločavanje staze i uobličavanje peščane plaže, a i Vodotoranj, mislim da će ova godina biti izuzetna što se tiče razvoja Palića. – zaključio je predsednik Skupštine preduzeća „Park Palić“ d.o.o. Ištvan Pastor.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio