Izgradnja puta kraj dečjeg igrališta na Prozivci neprijatno iznenadila komšiluk – VIDEO

Igru, smeh i nestašluke mališana na dečjem igralištu u naselju „Prozivka“ prekinule su bučne mašine i radovi koji su se u petak, 04. avusta počeli izvoditi. Stanovnici i roditelji iz obližnjih zgrada bili su iznenađeni jer ih prethodno niko nije obavesti o tome da će pored „igrališta iza Maksija“, koje se nalazi između Ulica Nade Dimić i Blaška Rajića, mesta na koje oni svakodnevno dovode svoju decu, početi radovi na izgradnji i proširenju puta. Na obližnjoj livadi planira se i izgradnja nove stambene zgrade, a put koji će se pored igrališta izgraditi povezivaće Ulicu Lovre Bračuljevića sa Ulicom Matije Gubca. Iz tog razloga „zabrinute majke sa igrališta“, kako sebe nazivaju, pokrenule su pisanu i onlajn peticiju za prestanak radova, koja je danas, 08. avgusta i predata na uvid Gradskoj upravi.

Sasvim slučajno smo pre nekoliko dana saznali da je planirana izgradnja puta uz samo dečje igralište čime bi se jako narušila bezbednost dece koja se svakoga dana igra tu, na igralištu. Zbog toga smo se, što smo brže bolje mogle, organizovale da pokrenemo peticiju i prikupljanje potpisa naših sugrađana da bi se zaustavila izgradnja puta uz samo dečje igralište. – priča Dara Kovačević, jedna od majki – pokretača peticije i kaže da je do jutros prikupljen i Gradskoj upravi na uvid predat 771 potpis u pisanoj formi, a putem onlajn peticije pokreta „Kreni promeni“ prikupljeno je još 2276 potpisa.

Prema rečima sagovornice, samim početkom radova srušeno je oko desetak stabala koji su na livadi postojala više od 40 godina, uklonjeno je zelenilo ali i jedna sprava.

Radovi su krenuli u petak ujutru gde niko nije ni obavešten da će oni početi, pored igrališta su još bili parkirani i automobili. Kada su građani počeli da postavljaju pitanja u vezi radova, izvođač je pozvao investitora koji je potom pozvao policiju da napravi uvuđaj. Po nalogu policije automobili su sklonjeni i radovi su počeli da se izvode. Mi smo tamo uvek parkirali automobile niko nam nije rekao da to više nećemo moći. Moje dete je na tom igralištu i prohodalo, ja ovde živim od 2016. godine i rekli su mi da je postojeće igralište napravljeno kao kompenzacija kada je staro uklonjeno radi izgradnje Maksija. – priča Kovačević i kaže kako im je iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje rečeno da se igralište neće dirati i da će biti ograđeno.

Ja kao majka ne mogu da budem sigurna da će to igralište ubuduće biti bezbedno. Deca nisu navikla na takvu vrsu opasnosti, kada im odleti lopta, deca nesmetano odu po nju. Kada tu bude prolazio put, to će biti krajnje nebezbedno. Mi bi bili najsrećniji kada bi se odustalo od izgradnje puta i kada bi igralište ostalo onakvo kakvo je i bilo, okruženo prirodnom hladovinom i bez puta. Sve je više zgrada, objekata i parkinga koji se grade. Zelenilo se uništava i ostaće nam samo beton i asfalt. – kaže zabrinuta majka.

„Igralište iza Maksija“ kako ga meštani od milošte zovu, jedno je od omiljenih mesta u naselju Prozivka na kojem se svakodnevno okuplja veliki broj dece, od 30 do 50 mališana koji se penju po spravama, beba koje se, zajedno sa svojim roditeljima igraju u pesku i provode svoje detinjstvo.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio