„Prijatelj porodice“ takmičenje poslodavaca u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Subotice

Uprkos krizi i otežanim uslovima poslovanja, čak 24 poslodavca su se prijavila za nadmetanje u kategoriji „prijatelj porodice“. Ko je najbolje uskladio roditeljske i poslovne obaveze svojih radnika znaće se na jesen, a takmiče se i male i velike privatne kompanije i javna preduzeća.

Iz Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice poručuju da je mnogo poslodavaca koji gledaju ispod oka roditelja koji traži odsustvo zbog porodičnih obaveza, ali ima i firmi koje se umesto profitom razmeću brojem beba.

Jedna od ključnih stavki je da roditelji, pogotovo majke, ne potpisuju blanko otkaze, da ne dobijaju otkaze tokom trudnoće i da ih nakon porodiljskog čeka isto radno mesto kao pre odlaska na porodiljsko. Ono sa čim se mame danas susreću jesu otkazi nakon porodiljskog, nepoštovanje toga da mame dece do tri godine treba da rade isključivo prvu smenu. – poručuje Jovana Ružičić iz Centra za mame, a prenosi SSSGS.

Za većinu zaposlenih roditelja, fleksibilno radno vreme važnije je čak i od zarade, pokazuju istraživanja. Visoko na listi prioriteta i odsustvo s posla i mimo bolovanja.

Ili možda skraćeno radno vreme, četvorodnevna radna nedelja, što recimo postaje sve češća praksa, naravno rad od kuće je veoma važan i kada imate vanredne situacije da imate razumevanje od poslodavca da ne možete tog dana da dođete na vreme. Tek na kraju dolazi onaj finansijski momenat, a to je podsticaj roditeljima za prvo dete koje kompanije i same daju. – kaže Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije. Bez obzira na to kojim poslom se bavi, dobar roditelj, sposoban je da bude i dobar radnik, pa i menadžer.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio