Prolongirano otvaranje Narodnog pozorišta u Subotici

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas, 14. avgusta radove na rekonstrukciji i proširenju Kanjiškog puta, a upriličena je i poseta Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“. Tom prilikom Mirović je izjavio i da će rok za otvaranje Narodnog pozorišta po svoj prilici biti prekoračen.

Subotici je putem konkursa Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine dodeljeno 400 miliona dinara za izgradnju i rekonstrukciju 20 ulica na teritoriji Subotice, kao i za izgradnju biciklističke staze prema Privrednoj zoni „Mali Bajmok“, u dužini od 1.700 metara. Od pomenute sume, 250 miliona je predviđeno za tekuću, a 150 miliona dinara za narednu godinu.

U okviru projekta danas smo obišli rekonstrukciju Kanjiškog puta u dužini od dva kilometra i njegovog proširenja sa tri na šest metara, čime će se povećati bezbednost učesnika u saobraćaju, kao i njegova protočnost. Vrednost pomenutih radova je 90 miliona dinara. Istovremeno se odvijaju radovi na rekonstrukciji nove ulice u mesnoj zajednici „Prozivka“ dužine 115 metara, a vrednost tog projekta je 9 miliona dinara. – izjavio je gradonačelnik Bakić i dodao da se u narednom periodu očekuje rekunstrukcija Školske ulice u MZ “Hajdukovo, Ulici Nikole Tesle, u MZ “Tavankut” i Ulice Borisa Kidriča, u MZ “Čantavir” naglasivši da je ravnomeran razvoju gradskih i prigradskih mesnih zajednica Subotice uzet u obzir.

Što se tiče Doma „Kolevka“, Grad je u tekućoj godini podržao rad ove ustanove sa 52.878.000 dinara, četiri vrste usluge od kojih se posebno ističe usluga “Stanovanje uz podršku” jer je Subotica drugi grad u Srbiji koji pruža ovaj vid usluge. U pitanju je šest osoba sa posebnim potrebama starijih od 26 godina, a svrha pružanja ove usluge je samostalnije i bolje funkcionisanje, njihovo uključenje u širu društvenu zajednicu i izbegavanje smeštaja ovih lica kroz institucije. – naglasio je Bakić i dodao da je za uslugu “Stanovanje uz podršku” izdvojeno je 18.929.000 dinara.

Prema rečima predsednika Vlade AP Vojvodina, Igora Mirovića, Pokrajinska vlada je u prethodnim godinama u Subotici realizovala brojne, značajne i konkretne projekte što predstavlja i najvažniji deo politike.

Obišli smo radove na Kanjiškom putu, izdvojeno je 400 miliona dinara za izgradnju i rekonstrukciju 20 ulica na teritoriji Subotice, u toku su završni radovi i na “Narodnom pozorištu”, danas ćemo imati i sastanak na tu temu i videćemo da li već možemo govoriti o određenim rokovima da pozorište pustimo u funkciju. Obišao sam i Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, nabavili smo nove krevete, dušeke i deo opreme za kuhinju. Ovaj dom je u veoma dobrom stanju, a angažovanjem pokušavamo da pomognemo kvalitetu smeštaja korisnika i poboljšanja uslova rada zaposlenih. – izjavio je Mirović i najavio da će rebalansom budžeta na raspolaganju biti i dodatna sredstva od 400 miliona dinara za intervenciju 27 domova koji su u sistemu socijalne zaštite. Mirović je rekao da je Pokrajinska vlada finansirala i izgradnju Akva Parka na Paliću sa učešćem od skoro 40%, koji će, prema njegovim rečima, za nekoliko nedelja biti pušten u funkciju.

Izvesno je da ćemo u narednim mesecima imati igru i pesmu u salama subotičkog Narodnog pozorišta. U toku dana imaćemo radni sastanak sa svim zainteresovanim stranama. Devetog februara smo potpisali rok za završetak radova Narodnog pozorišta bez koncertne sale i uređenja komercijalnog prostora, koji iznosi 270 dana, pre mesec dana smo neke stvari korigovali, shvatili prioriotete u tehničkom smislu, imaćemo ponovo sastanak sredinom septembra i sve tako dok ne otvorimo pozorište. Bilo je problema u nabavci uvozne opreme i taj rok ćemo sigurno tolerisati i prekoračiti za nekoliko nedelja ali radimo na tome da u narednim mesecima pustimo pozorište u funkciju. Paralelo radimo i na tome da pribavimo upotrebnu dozvolu, stvar je veoma složena ali se nadam da ćemo početkom naredne godine u subotičkim salama prisustvovati izvođenju predstava. – zaključio je Mirović.

Obilasku radova u Subotici prisustvovali su i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio