Proslavom „Dužijance“ najvaljen završetak žetve

Brojni građani Subotice i okolnih naselja i ove godine su na vrhuncu leta proslavili najveću žetelačku svetkovinu naroda ravničarskih prostora – Dužijancu. Centralna manifestacija 113. po redu Dužijance održana je u nedelju, 13. avgusta u centru grada. Ovogodišnji bandašica i bandaš, Dunja Šimić i Petar Vukmanov Šimokov, predali su gradonačelniku Subotice, Stevanu Bakiću hleb umešen od novog roda pšenice.

Tradicija i običaji u životu jednog naroda pored jezika i religije najpresudnije utiču na očuvanje i stvaranje etičkog identiteta te zajednice. Dužijanca je nastala u porodičnim krugovima na ovdašnjim salašima i čuva identiteta naroda ovih prostora, ima svoju istoriju, vrednost, bogatstvo, duhovnost i religioznost, zahvalnost je Bogu za završetak žetve i plodove zemlje i pohvala čoveku za njegov rad. – izjavio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić primajući svečani žetelački hleb.

U gradu pored Srba žive i pripadnici više od 20 manjinskih nacionalnih zajednica i svaka je posebna i izuzetno važna nijansa našeg raskošnog multietničkog spektra koji svi zajedno veoma brižljivo čuvamo. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće pružati podršku hrvatskoj nacionalnoj zajednici, a to ćemo potpuno izvesno činiti i kada su u pitanju sve druge nacionalne zajednice na terotoriji našeg grtada. Dužijanca, koja treba da sačuva svoje iskonske i intinske vrednosti zbog velikog broja dece i mladih koji su učestvovali u svim brojnim programima uključujući i takmičenje risara, još jako će dugo biti jedna od najznačajnijih manifestacija u našem gradu. – naglasion je Bakić zahvalivši se Udruženju bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ na velikoj posvećenosti u organizaciji manifestacije Dužijanca.

Znamo da je Dužijanca manifestacija koju proslavljamo upravo u znaku žetvenih svečanosti. Nakon svečane mise u Katedrali, povorke i predaje kruha gradonačelniku, završavamo centralnu proslavu Dužijance. U organizaciji učestvuje oko 100 ljudi dok je u povorci oko 500 sudionika koji su defilovali u KUD-ovima,, kao risari, kao bandaši i bandašice, kao i veliki broj mladih koji su došli da učestvuju. – istakao je Marinko Pijuković, direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio