Realizacijom ovog javnog konkursa 99 odsto sela dobiće pristup brzom internetu

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, 29. avgusta da je Evropska banka za obnovu i razvoj raspisala javni poziv za prekvalifikaciju ponuđača u cilju zaključenja trećeg po redu ugovora odnosno fazu 2a projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da je ovo jedan od najbitnijih projekata tog ministarstva, čijom se realizacijom očekuje da 99 odsto sela u Srbiji dobije pristup brzom optičkom internetu, protoka više od 100 megabita u sekundi. Jovanović je naveo da je plan da se do kraja 2025. godine brzi internet uvede u više od 700 sela, kao i da se u tu svrhu izgradi više od 4.700 kilometara optičkih trasa i poveže više od 120.000 domaćinstava i približno 720 školskih objekata. Ukupna procenjena vrednost faze 2a je 82,6 miliona evra i finansiraće se iz kredita EBRD-a.

Rad u fazi 2a projekta će biti podeljen u dve partije, a podrazumeva projektovanje i građevinske radove na ukupno 3.280 kilometara podzemne optičke mreže. Rok za dostavljanje prijava je 25. septembar, a detalji se nalaze na stranici www.ebrd.com.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio