Savez samostalnih sindikata Srbije ne odustaje od zahteva za povećanje minimalne cene rada

Pregovori o minimalnoj ceni rada počeli su u maju, nakon inicijative sindikata za vanredno povećanje minimalca u ovoj godini koju su obrazložili porastom troškova života, ali su ubrzo prekinuti.

Novi pregovori bi trebalo da počnu početkom avgusta. Iako još nema zvanične inicijative za novi sastanak, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije poručuju da ne odustaju od zahteva da se minimalac vanredno poveća u ovoj godini. U Uniji poslodavaca Srbije, međutim, kažu da je Vlada već odbila vanredno povećanje minimalne cene rada u ovoj godini i da se novi sastanak predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade očekuje početkom avgusta i to povodom utvrđivanja minimalne cene rada tek za narednu, 2024. godinu. U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će do kraja godine biti povećan minimalac i da će iznositi oko 400 evra. U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da je njihov stav potpuno jasan, navodeći da su pregovori krajem maja i početkom juna prekinuti jer predstavnici Vlade i Unije poslodavaca Srbije nisu želeli da pregovaraju o promeni minimalne zarade za ovu godinu.

Ne znam zašto se promenio taj stav da se ne pregovara, krajem maja i početkom juna ti razgovori su prekinuti. Minimalnu zaradu za ovu godinu je neophodno povećati jer ne može da ostane na oko 40.000 dinara, imajući u vidu da je poslednji objavljeni podatak za april da je minimalna potrošačka korpa iznosila više od 51.000 dinara. Ljudi koji primaju minimalac već su ovog trenutka i nekoliko meseci u zaostatku od 100 evra u odnosu na ono što primaju – izjavio je za Euronews Srbija Duško Vuković iz SSSS.

Iznos oko 400 evra, a ne 400 evra je na prvu loptu zaista nedovoljan, ako će 46.000 ili 47.000 dinara da bude minimalac za celu 2024. godinu, u startu je on niži od aprilske minimalne potrošačke korpe za 4.000 ili 5.000 dinara, ko zna sta će biti u decembru 2024. godne – dodao je Vuković navodeći da je tekuća godine počela sa 49.000 dinara minimalne potrošačke korpe, da je za prva četiri meseca porasla za 2.000 dinara, a da je sigurno da je isti taj iznos povećana u maju, junu i julu.

Prema njegovim rečima, sindikat sigurno neće prihvatiti tu cenu rada za sledeću godinu, a zahtevaće da se početkom avgusta pregovara sa Vladom i poslodavcima o izmeni mininamalne zarade za ovu godinu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio