Šteta nakon olujnih nevremena meri se u stotinama miliona evra

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon obilaska područja pogođenih olujnim nevremenom na teritoriji Novog Sada, da se šteta u Srbiji meri stotinama miliona evra i da je sada neophodno odrediti prioritete u sanaciji i nadoknadi štete.

Brnabić je u izjavi za novinare, nakon obilaska ugroženih područja u Begeču i Futogu, istakla da su dva osnovna prioriteta za nadoknadu štete stambeni objekti, odnosno domaćinstva i osnovne i srednje škole, kako bi nastava u ugroženim područjima mogla da počne 1. septembra. Ona je navela da nakon toga slede zdravstvene ustanove i objekti javne namene, podsetivši na to da je zbog nevremena od 19. do 24. jula 13 lokalnih samouprava proglasilo vanrednu situaciju, a da su najteže pogođeni Bačka Palanka i Novi Sad, koje je obišla juče i danas.

Imamo skoro 12.000 domaćinstava i stambenih objekata koji su delimično ili u potpunosti uništeni, kao i više od 1.000 objekata javne namene. – precizirala je premijerka i navela da je neophodno izgraditi novu kuću porodici Zahorac u Bačkoj Palanci, koja ima četvoro dece. Kada je reč o zadacima Vlade, uslediće pomoć lokalnoj samoupravi da se urade zapisnici, da se oni proslede Ministarstvu za javna ulaganja i da se krene u isplatu štete, rekla je Brnabić.

Premijerka je najavila da će sastanak Radne grupe za sanaciju posledica poplava biti održan već sutra, da bi se proverilo da li je potrebna dodatna komunikacija sa lokalnim samoupravama i kakvom dinamikom ide isplata nadoknade štete. Predsednica Vlade je prethodno obišla Park prirode „Begečka jama“ u Begeču i Osnovnu školu „Desanka Maksimović“ i Kulturni centar „Mladost“ iz Futoga. Sa predsednicom Vlade u obilasku područja pogođenih nevremenom bio je i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio