Tradicija od 40 godina Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje kadrova pedagoške struke

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici je pravni sledbenik Više škole za obrazovanje vaspitača u Subotici osnovane 1993. godine, odnosno Pedagoške akademije u Subotici osnovane 1973. godine. Škola ima četrdesetogodišnju tradiciju u obrazovanju kadrova pedagoške struke, a beleži  i značajan uspeh u školovanju trenera u sportu, nutricionista-dijetetičara i strukovnih medicinskih sestara.

Studijski programi osnovnih strukovnih studija ostvaruju se u trajanju od tri školske godine, odnosno šest semestara, a njeni polaznici u prilici su da biraju da li će se školovati za strukovnog vaspitača predškolske dece, trenera u sportu, nutricionistu-dijetetičara, strukovnu medicinsku sestru ili poslovnog informatičara. Akreditovani studijski programi postoje i u jedinici van sedišta, u Tutinu, a svi zainteresovani svoje obrazovanje mogu nastaviti i na polju mastera strukovnih studija, za vaspitača ili trenera, u trajanju od dve godine. Osim toga, tu je i opcija obrazovanja operativnih trenera u sportu, sa fondom od 240 časova.

Ove godine upis je relativno dobar, već na osnovnim studijama prešli smo broj od 150 upisanih, što je prvi put posle dosta godina. Imamo još mesta na masterima, za trenere i za vaspitače, očekujemo da će studenti koji sada diplomiraju da upišu master nakon toga. Što se tiče naših centara, Tutin se jako dobro pokazao ove godine, a odličili smo da otvorimo i centar u Novom Sadu, u Radničkoj ulici, i u Kragujevcu, u Ulici Svetozara Markovića i tu već radimo kampanju za narednu godinu. Svi centri su pod okriljem VSOVSU, akreditacija za Kragujevac je već predata, a narednog meseca očekujem da ćemo istu predati i za Novi Sad. Od naredne godine očekujemo i otvaranje mastera za medicinske sestre, u Subotici. – kaže Vlasta Lipovac, doktor pedagoških nauka, direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici na kojoj radi i kao redovni profesor pedagogije.

Strukovni vaspitači, treneri, medicinske sestre i nutricionisti su već dobro poznata zanimanja za koja se studenti iz Subotice i okolnih gradova odlučuju, a novinu i veliko interesovanje izazvao je i profil, strukovni poslovni informatičar.

To je zanimanje koje je danas veoma popularno, kojim se nakon obavljene prakse već stiču ponude za posao, sa velikim platama. Strukovni poslovni informatičari traženi su u svim kompanijama jer ova škola, kroz tri godine studija pruža odlično znanje iz programiranja. Čak i kompanije gde naši studenti imaju praksu nude poslove za one najbolje. – ističe Lipovac i dodaje da se na svakoj godini za ovaj obrazovni profil nalazi oko desetak predmeta, dosta matematike, ekonomije i svega što je potrebno da se nauči. Studentima je takođe obezbeđen i praktični deo u kompanijama.

Strukovna medicinska sestra i nutricionista-dijetetičar su zanimanja koje tradicionalno, svake godine privlače dosta pažnje, dok se za vaspitačku profesiju, koja je u Srbiji veoma tražena, studenti iz Subotice poslednjih godina ređe opredeljuju.

U pitanju je veoma lep i plemenit poziv, profesija koja današnjim studentima nije toliko aktuelna, verovatno zbog plata. Mnogi fakulteti su otvorili smerove za vaspitače na akademskom nivou i često se studenti više odlučuju za njih, a to je greška. Vaspitač je profesija koja je potpuno okrenuta strukovnom obrazovanju i u Evropi je diploma naše škole priznatija nego akademska. Akademci se više bave naučnim radom, međutim pravi strukovni vaspitači, to je ono što Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici upravo i pruža. Mislim da studenti ne znaju tu razliku. Još više uspeha imaju oni vaspitači koji se odluče da odu i na master, programi su veoma inovativni, a razlika u plati je 10.000 dinara. – naglašava direktorka VSOVSU.

Sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost u visini od 11 miliona dinara, škola je u oktobru prošle godine dobila potpuno novi amfiteatar, a izgradnjom privatne škole i u samu zgradu je dosta uloženo. U planu su i renoviranje školskog hola i zamena prozora za čega su Pokrajinskom sekretarijatu već predati projekti.

Poradili smo mnogo na kadrovskom i nastavnom kvalitetu, primili smo dosta profesora koji su eminentni stručnjaci u svojim oblastima. Uvek polazim od toga da gledam kvalitet nastavnika, nikada ne gledam poznanstvo ili lični interes i mislim da se to pokazalo za ovih godinu dana. Osnaženi, sa svih pet smerova, tri mastera i sa tri centra koja planiramo da imamo aplicirali bi da nam država da samostalnu akademiju, to nam je cilj za narednu godinu. – poručuje Vlasta Lipovac, direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio