U Beogradu besplatni udžbenici dok u Subotici koštaju u proseku 20.000 dinara po detetu

Svim beogradskim đacima ali i njihovim roditeljima, polazak u školu, tj nastavak školovanja, ove godine su dodatno olakšani jer je početkom juna objavljena informacija da će svi učenici osnovnih i srednjih beogradskih škola dobiti komplet besplatnih udžbenika na poklon od Grada, počevši od septembra 2023. godine.

Grad Beograd je odlučio da obezbedi novac za udžbenike za sve beogradske učenike i da tako rastereti budžete svojih sugrađana. Smatramo da je to izuzetno važna stvar koja će suštinski da pomogne roditeljima, jer odgovorna Gradska uprava treba da vodi brigu o svojim građanima. – izjavio je za Blic Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda.

Prema njegovim rečima, ovo nije samo ovogodišnja tendencija već praksa koja će se praktikovati i u narednim godinama, a sredstva za nabavku udžbenika obezbeđena su iz budžeta Grada Beograda. Osim ove olakšice, od septembra tekuće godine takođe je obezbeđen i besplatan boravak za sve mališane u svim vrtićima u Beogradu. Na odluku o besplatnom boravku u vrtićima odlučila se i Skupština grada Subotice, na svom redovnom zasedanju početkom meseca.

Polazak deteta u školu za mnoge roditelje predstavlja značajan udarac za kućni budžet s obzirom da, kako poručuju iz “Službenog glasnika”, cena jednog udžbenika u proseku iznosi od 700 do 1500 dinara, što znači da, u zavisnosti od izdavača za kojeg se škola opredeli, set udžbenika može da varira i do nekoliko hiljada dinara, pa tako na primer, za prvi razred osnovne škole iznosi od 7.000 do 10.000 dinara. Izbor izdavača je velik, a čiji će se udžbenici koristiti prevashodno zavisi od izbora škole i nastavnog osoblja, aktiva prosvetnih radnika, školskog odbora i saveta roditelja koji svoju odluku stavljaju pred nastavničko veće i đački parlament. Neki od najzastupljenijih izdavača su Klett, Eduka, Novi Logos, Vulkan i slični.

U razgovoru sa predstavnicima izdavačke kuće “Klett” saznali smo da prosečna cena kompleta udžbenika za 1. razred osnovne škole iznosi 8.500 dinara, dok prosečna cena kompleta za 8. razred osnovne škole iznosi 14.520 dinara. Cene udžbenika za srednje škole zavisi od količine stručnih predmeta i područja rada same škole. Na sve ovo, treba napomenti, za početak školske godine treba da se pripremi i sav preostali pribor i pomoćna sredstva poput svesaka, peronica i svega ostalog što se očekuje da jedan đak poseduje. Tu su uvek i dodatna literatura poput zbirki zadataka, geografski atlasi i lektire.

Pored udžbenika, izdavačke kuće Klett, Novi Logos i Freska učenicima nude i komplete lektira za predmet Srpski jezik i književnost od 1. do 8. razreda. U našoj ponudi imamo sva dela koja su propisana Programom nastave i učenja za osnovno školsko obrazovanje. Ono što je novina na našem tržištu jeste bogata didaktičko-metodička aparatura koju sadrži svaka naša lektira. Učenici mogu proširiti svoje znanje rešavajući različite zadatke, kreativne slagalice i asocijacije. Lektire su bogato ilustrovane i vodili smo računa o tome da sve nepoznate reči u delima naših pisaca budu detaljno objašnjene na način prilagođen uzrastu učenika. Pored toga, istakli bismo i digitalne sadržaje koji prate naše lektire, a kojima učenici mogu pristupiti skenirajući QR kodove koji se nalaze na stranicama. Posebno ističemo edukativnu igricu „Baš-čelik. – poručuju za LovaLova portal, nadležni iz izdavačke kuće “Klett”.

Foto: halooglasi.com

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio