Upis u registar matičnih ćelija u sklopu Subotičkog polumaratona

Udruženje “Leuka” i Institut za transfuziju krvi Beograd radi upis u Registar donora matičnih ćelija, u subotu i nedelju, 26. i 27. avgusta u sklopu Subotičkog polumaratona.

Pacijentima koji imaju leukemiju, aplastičnu anemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Na žalost, samo 30 procenata njih ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice. Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije trenutno broji svega oko 18.000 davalaca i potrebno je da taj broj bude mnogo veći, jer nekim pacijentima je to jedina šansa za život. Važno je razdvojiti proceduru upisivanja u Registar i samo davanje matičnih ćelija hematopoeze. Procedura prijavljivanja u Registar je jednostavna, 10 minuta, popunjava se upitnik koji se sastoji iz medicinskog dela i prijavnog lista, daje se mali uzorak krvi iz vene kao i kada se daje uzorak za analizu krvne slike. Registru mogu da pristupe zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina, ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja.

Ko se jednom prijavi, njegovi podaci ostaju u Registru dok ne napuni 60 godina. Prijave su moguće na mestu prijave za Subotički polumaraton, Dom Vojske na Korzou, u subotu od 17 do 20 časova i u nedelju od 8:30 do 13 časova.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio