Uskoro novi zakon o informativnoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas, 21. avgusta da će Srbija uskoro dobiti novi zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i privrede.

Jovanović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije objasnio da su izmene postojećeg zakona neophodne zbog nove direktive Evropske unije u toj oblasti, a rok za usklađivanje je oktobar 2024. godine. On je podsetio na to da je za potrebe izrade nacrta ovog dokumenta u aprilu formirana radna grupa koju čini više od 50 članova iz privrede, akademske zajednice i institucija koje prave vezu sa lokalnim samoupravama.

Novi zakon definiše informacionu bezbednost kako na državnom nivou, tako i u privredi i u lokalnoj samoupravi, a takođe predviđa i formiranje kancelarije za informacionu bezbednost, koja će brinuti o različitim nivoima informacione bezbednosti, odnosno incidentima. – naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, kancelarija će imati svoje laboratorije, testove i edukacione sadržaje, kako bi, osim proaktivnog rada kada se desi neki incident, radila i na prevenciji incidenata.

Incident visokog rizika se do sada nije desio u našoj zemlji, ali moramo biti spremni za to. Mnogo ljudi učestvuje u javnoj raspravi o ovom nacrtu zakona, koja će trajati do kraja meseca, ima dosta sugestija i važno je da ih sve čujemo. – poručio je ministar Jovanović uz dodatak da se očekuje da Srbija sledeće godine dobije nacrt zakona o toj oblasti.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio