Zabrinutost Subotičana zbog sigurnosti Majšanskog mosta

Proteklih dana brojni Subotičani izrazili su zabrinutost zbog stanja u kojem se Majšanski most nalazi, a koji je zatvaranjem podvožnjaka u centru grada, u Ulici Maksima Gorkog, postao jedan od glavnih alternativnih pravaca koji spaja istočni i zapadni deo Subotice. Tim povodom obratili smo se Upravi grada Subotica i subotičkom Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, o stanju Majšanskog mosta i studijama koje su rađene prethodnih godina na temu bezbednosti mosta.

U toku 2020. godine, kao 2013. i 2016. godine, izrađena je analiza stanja Majšanskog mosta, čiji rezultat ukazuje na to da je potrebno uvesti zabranu kretanja za teretna vozila. U skladu sa tim postavljena je i odgovarajuća saobraćajna signalizacija, kojom je zabranjen saobraćaj za sva teretna vozila preko mosta. U analizi iz 2020. godine se takođe navodi da se sveobuhvatna sanacija mosta ne smatra ekonomski opravdanom, niti konstruktivno, najboljom opcijom, kao konačno rešenje predloženo je uklanjanje postojećeg i izgradnja novog mosta. Nakon dobijene analize iz 2020. godine „Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ Subotica se obratilo „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. Beograd za zahtevom za dostavu informacija u vezi sa aktivnostima i planovima kada je ovaj most u pitanju, nakon čega je dobijeno obaveštenje da je projektnim rešenjem predviđena izgradnja novog nadvožnjaka na postojećoj lokaciji.

Napominjemo da Majšanski most nije jedini alternativni pravac za prelazak preko pruge, nego da su tu i prelazak u Kosovskoj ulici, Lošinjskoj ulici, kao i privremeno preko novog poveza Lošinjske ulice sa Senćanskim putem, a završetak radova na povezu ove saobraćajnice sa Bajnastkom ulicom se očekuje u narednim danima. Osim toga, u narednih mesec dana bi trebalo da budu završeni radovi na izgradnji nadvožnjaka i saobraćajnica kojima će se povezati ulice Jovana Mikića i Proleterskkih brigada, čime će se obezbediti još jedan alternativni pravac. Ovim putem još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, pre svega zabranu za kretanje teretnih vozila preko Majšanskog mosta, kao što je analizom predloženo. – navodi se u odgovoru Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio