30. Međunarodi festival pozorišta za decu od 17. do 22. septembra u Subotici

U okviru takmičarskog programa 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 17. do 22. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića.

Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Crne Gore, kao i predstave domaćih pozorišta iz Zrenjanina i Subotice. U takmičarskom programu učestvovaće dve predstave iz Srbije. Predstavu “Pradevojčica” autorki Desanke Maksimović i Mine Petrić, u režiji Sonje Petrović, dovodi Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina. Ovo ostvarenje je podsetnik koliko smo se udaljili od sunca, meseca, zemlje, vode, vatre, biljki, životinja, od realnih dodira i susreta s prirodom. U izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica stiže predstava “Iza brda, preko brega”, autor dela je Hernjak Žoka, a režiser Ric Armin. Predstava govori o dečacima i njihovom odnosu prema ženama, zasnovana na mađarskoj nacionalnoj tradiciji i elementima mađarskih običaja koji su suština i srž kulture Mađara. Žiri glavnog takmičarskog programa čine Jaroslav Antonjuk – poljski režiser, dramaturg i teatrolog, i ovogodišnje dobitnice nagrade “Mali princ”, Jelena Sitar – lutkar, pedagog ipublicista i Amela Vučenović – glumica i rediteljka. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

Sa fokusom na lutkarstvo, ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta za decu u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio