Velika tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi „Probudi srce“ 09. septembra

Crveni krst Subotice u subotu, 09. septembra, od 08 do 11 časova, organizuje veliku tradicionalnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi „Probudi srce“ u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica. Podršku akciji daju i Zavoda za javno zdravlje Subotice i Dom zdravlja Subotica koji će svim donatorima dragocene tečnosti pružiti besplatne preventivne preglede, udruženje pčelara „Pčela“ obezbediće medeni obrok, a u okviru Zavičajnih dana, i Savez srpskih udruženja severnobačkog okruga usmeriće svoje aktiviste na akciju davanja krvi. Svi zainteresovani dobrovoljni davaoci mogu se registrovati i u Bazu matičnih ćelija hematopoeze.

Pozivamo sve sugrađane od 18 do 65 godina, koji se osećaju zdravima da dođu i odazovu se akciji. Davanjem krvi prvenstveno sebi činimo dobro jer prolazimo kroz određene preventivne preglede, podsećamo naše ćelije da budu jače i bolje, a ujedno spasavamo i do tri ljudska života jer krv uvek odlazi onima kojima je najpotrebnija. – kaže Nevena Lukić, stručni saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi, brigu o starima i psihosocijalnu podršku Crvenog krsta Subotica.

Uporedo sa akcijom dobrovoljnog davalaštva krvi, u istom terminu, od 8 do 11 člasova, u subotu se organizuje se i Javni čas prve pomoći kojim se obeležava Svetski dan prve pomoći koji je ove godine osmišljen pod sloganom „Prva pomoć u digitalnom svetu“.

Sugrađani koji dođu moći će da vide i steknu znanje kako se pruza prva pomoć, to je važna veština koju može da stekne svaka osoba bez obzira na znanje i uzrast. Prikazaćemo sve segmente prve pomoći, od mera za oživljavanje, načina zaustavljanja krvarenja i saniranja rana, do položaja koje povređeni treba da zauzme prilikom kolapsa i besvesnog stanja. Apel upućujem pre svega roditeljima koji imaju manju decu da dođu i vide kako mogu da pomognu i sebi i deci, jer su mališani najranjivija kategorija, a veštine prve pomoći nezavisno od znanja i iskustva može svako da stekne – poručuje Lukić.

Prema njenim rečima, Zakon o bezbednosti zdravlja na radu propisuje da su poslodavci dužni da zaposlenima obezbede pružanje prve pomoći, obuče odgovarajući broj zapolenih za pružanje iste, kao i da obezbede potrebna sredstva i opremu za prvu pomoć. „Crveni krst Subotice ispunjava sve neophodne uslove za obuku prve pomoći, a cena komercijalnih obuka kreće za zaposlene od 3250 dinara. Što su grupe veće, cene su povoljnije, cene za vozače su od 3800 dinara, dok za maturante postoje i posebni popusti.“ – objašnjava kaže Nevena Lukić, stručni saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi, brigu o starima i psihosocijalnu podršku Crvenog krsta Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio