Aleksandar Vučić u obilasku Subotice

Veliki broj Subotičana okupio se oko 12 časova ispred Gradske kuće u Subotici kako bi dočekao predsednika Srbije, Aleksandra Vučića koji je danas, 01. septembra boravio u poseti našem gradu ali i značajnije, koji je danas dobio zvanje Počasnog građanina Subotice za tekuću godinu.

Vučić je, nakon podizanja zastave Grada, uz brojne zvaničnike prisustvovao svečanoj sednici Skupštine grada Subotica koja je upriličena povodom Dana Grada, a na sednici su, osim zvanja Počasnog građanina, dodeljena i priznanja „Pro urbe” namenjana za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu Subotice podizanjem njenih materijalnih i duhovnih vrednosti. Nosioci priznanja “Pro urbe” za 2023. godinu su poslastičarnica “Pelivan”, osnovana još davne 1923. godine, i bivši direktor Opšte bolnice Subotica, dr Nandor Šejmeši, urolog specijalista. Predsednik Srbije posetio je i Lovćenac i Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ kojoj su uručeni uređaji najnovije tehnologije, Huawei IdeaHub table, a nakon svečane sednice obavljen je i obilazak novoizgrađenog Akva parka na Paliću.

Imali smo hrabrosti da pre deset godina krenemo u proces koji se nikome nije posebno dopadao, ali koji je danas deo naše istorije i budućnosti koju više niko ne može da okrene u lošijem smeru. Znao sam šta je to što moramo da učinimo da zadobijemo poverenje naših sugrađana Mađara, a i oni su znali šta je potrebno da učine da bi se razvilo poverenje i prijateljstvo. Danas smo već došli do toga da svim srcem navijamo jedni na druge u sportu, svim srcem i bez zadnjih namera. To je bila osnova na osnovu čega smo mogli sve da podižemo. – istakao je Vučić dodajući da velika raznovrsnost Subotice predstavlja blago, a ne problem.

Prema njegovim rečima u Suboticu je došlo mnogo fabrika i obezbeđene su brojne subvencije jer naš grad ujedno predstavlja vezu sa srednjom Evropom zbog čega mora da ima razvijenu infrastrukturu. Deo te infrastrukture je i brza proga od Novog Sada do Subotice, koja će prema predsednikovim najavama, biti izgrađena za manje od godinu i četiri meseca.

Tada će Novi Sad biti od Subotice svega 40 minuta putovanja, a centar Beograda na sat i 10 minuta, dok će se od Beograda do Budimpešte, kada Mađari završe svoj deo, putovati dva sata i 40 minuta. – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz dopunu da će biti izgrađena i pruga od Subotice do Segedina i Baje, to je projekat koji je već dogovoren sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

U toku sednice, Vučić je rekao i da će Narodno pozorište u Subotici biti završeno u najkraćem roku, a najavljena je i izgradnja novog, velikog fudbalskog stadiona, koji će, prema rečima predsednika biti mnogo moderniji od dosadašnjeg.

Drevna mađarska mudrost kaže – ljubav je kao klica pirinča, ako presađuješ bolje uspeva. Sve dobre ljude povezuje tanana nit zvana ljubav. – zaključio je Vučić prilikom obraćanja za skupštinskom govornicom.

Priznanje počasnog građanina Subotice Aleksandru Vučiću uručio je gradonačelnik Subotice Stvevan Bakić od koga je i potekla sama inicijativa. Prema Bakićevim rečima, odluka skupštinske većine da se najveće priznanje Grada dodeli predsedniku Srbije poklapa i sa mišljenjem većine Subotičana, i da ono predstavlja znak poštovanja, pažnje i zahvalnosti za veliki trud i ogroman doprinos predsednika Vučića razvoju, prosperitetu i boljoj budućnosti Subotice.

Ponosan sam što sam dobio priliku da budem deo tima na čijem čelu se nalazi predsednik Aleksandar Vučić, koji diže Srbiju, koji joj je vratio dostojanstvo, nacionalni ponos i ugled u svetu. Ponosan sam i što nisam razočarao ni moju Srpsku naprednu stranku koja me delegirala na ovo  mesto, ni moju porodicu, ni moj grad, ni moju Srbiju. Osećam ponos jer smo uradili velike stvari za ovaj grad, a učestvovali smo i u važnim događajima vezanim za boljitak Srbije. – izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić uz čestitke i dobitnicima priznanja „Pro urbe“, poslastičarnici „Pelivan“ i dr Nandoru Šejmeši, urologu specijalisti, kojima je priznanja uručio predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor.

Pastor je, između ostalog, istakao da se u našem gradu realizuje nekoliko najvećih investicija u istoriji Subotice, koje predstavljaju kapitalne projekte za Republiku Srbiju.

To su radovi na završetku izgradnje Narodnog pozorišta koji bi ostali samo fatamorgana na horizontu, da Vlada Aleksandra Vučića nije razumela 2014. godine argumentaciju SVM-a da je Subotica bez pozorišta samo palanka bez identiteta i da nije prekinuta praksa po kojoj od 2007. godine Republika nije opredelila ni dinara, uprkos svojim ugovornim obavezama, i da 2016. godine, prilikom razgovora o formiranju Vlade, nismo sa Aleksandrom Vučićem u sali 1 Doma Narodne skupštine razgovarali o važnosti završetka višedecenijskog projekta izgradnje ’Y’ kraka, koja je počela 1990, a u narednih 26 godina nije urađena ni polovina – ne bismo uspeli da za svega tri godine uz podršku od 30 miliona evra, završimo ne samo obilaznicu već i natputnjake na Pačirskom i Meljkutskom putu. Sećam se, kako smo crtajući na papiru objašnjavali zašto je nazvan „Y“ krakom i šta njegova izgradnja znači za građane i privredu. – poručio je predsednik Skupštine grada, Balint Pastor.

Prema njegovim rečima, izgradnja Akva Parka, rekonstrukcija i modernizacija železničkog koridora Beograd-Budimpešta, obnavljanje pruge Subotica – Segedin, pomoć u realizaciji projekata Narodnog pozorišta, Y-kraka, Sinagoge, pruge Subotica-Segedin-Baja, i brojni drugi poduhvati koji određuju budućnost Subotice samo su neki od ostvarenih i urađenih projekata. Pastor je prisutne podsetio i da je 01. septembra, pre 244 godine, Subotica odlikovana titulom slobodnog, kraljevskog grada i kada je i dobila kraljevsko ime Maria Theresiopolis.

Nakon Svečane sednice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradski zvaničnici obišli su i novoizgrađeni Akva park na Paliću.

Akva park na Paliću biće za decu iz cele Srbije raj na zemlji i sve ih pozivam da dođu. Ovo je naša ideja bila odavno. Na ovaj način se podiže turistička ponuda Palića, koji je prelep. Ovde imate, lepe vinarije, salaše, ZOO vrt. Možda nam samo fali malo hotela. – izjavio je Vučić i dodao da je planirano da Akva park radi tokom cele godine jer unutar njega postoje spa, wellness centar i zatvoreni bazeni koji će sasvim sigurno privući posetioce iz svih delova Srbije, ali i goste iz Mađarske, i da on predstavlja jedan od najmodernijih akva parkova u Srbiji.

Predsednik Srbije je takođe izjavio da je dobro to što će park biti predat privatnoj kompaniji na upravljanje, jer oni na bolji način upravljaju takvim objektima, ali je naglasio da će akva park ostati u vlasništvu grada.

Akva park na Paliću opremljen je ruskom saunom, slanom sobom, sobama za masažu, negu i ulepšavanje, restoranom sa kafe barom, info pultom, toboganima i bazenima na otvorenom i zatvorenom i svim drugim pratećim sadržajima.

Foto: Stevan Bakić/facebook, dr. Pastor Balint/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio