Bakić i Momirović obišli mesto vandalskog čina

U noći između 2. i 3. septembra na južnom ulazu u grad, tačnije na Bikovačkoj petlji i severnom ulazu u Paliću, oštećeni su svetleći natpisi sa nazivom grada Subotice na mađarskom jeziku. Tim povodom u Subotici je danas boravio ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović koji je zajedno sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem obišao mesto pomenutog, kako su zvaničnici ocenili, vandalskog čina.

Ministar Tomislav Momirović, u ime Vlade, poručio je da je reč o vandalskom činu koji je uperen protiv bezbednosti i interesa Republike Srbije.

Ovo je potpuno neprihvatljivo, što ne sme da se toleriše i uveren sam da će svi građani Subotice, svi građani Srbije ovo prevazići i da ćemo preko ovoga preći kao da se i nije desilo. Mogao bih dugo da pričam o tome koliko je Mađarska podržala Srbiju u prethodnom periodu i kada su u pitanju naši interesi na Kosovu i Metohiji, intersi u Bosni i Hercegovini, mogao bih da pričam o velikom broju investicija, o brzoj pruzi, o pruzi Segedin – Subotica, o rastu ekonomske veze dve države ali ovde nije čak ni to u pitanju, ovde su u pitanju građani Republike Srbije podjednako Srbi i Mađari, naša zajednička budućnost. Mnogo smo uradili prethodnih godina na inkluziji manjina u našoj zemlji i ove stvari ne smeju da bace senku na intencije Vlade Republike Srbije kada pričamo o jedinstvu svih građana jedinstvu na celoj teritoriji naše države. – istakao je Tomislav Momirović.

Ovom prilikom osuđujem najoštrije taj čin vandalizma, koji nije dostojan Subotice i njenih građana. To je čin gde počinioci pokušavaju da naruše istorijski dobre odnose Srba i Mađara i apelujem na sve građane Subotice da ne nasednu na te provokacije. – izjavio je Bakić i dodao da se slično oštećenje na kružnom toku dogodilo i 26. jula tekuće godine kada su oštećena slova na ćiriličnom natpisu grada.

Gradonačelnik je istakao da je tada učinjeno sve kako događaj ne bi dobio negativnu konotaciju i kako pojedinci ne bi uneli nemir među građane Subotice s obzirom da je grad višenacionalna sredina. Bakić je takođe apelovao i na sve političke činioce da obrate pažnju prilikom izjava raznim portalima, jer se mora dati doprinos svih građana kako pojedinci ne bi destabilizovali Suboticu i Srbiju.

Bilo je ovih dana svakakvih izjava, nekih neodmerenih konstatacija, i zato apelujem na političke činioce da to ne čine. Građani treba da znaju da su sve službe na terenu, prikupljaju dokaze i za sada sve ide u pravcu da su počinioci i prvog vandalizma i ovog iz proteklog vikenda isti i biće iznenađenja pogotovo za neke koji su malo požurili s objavama. – zaključio je gradonačelnik Subotice.

Bakić je takođe izjavio da je povezivanje ovog događaja od strane Lige socijaldemokrata Vojvodine sa koncertom Mirka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža koji 8. septembra treba da se održi u Subotici, u sklopu manifestacije “Zavičajni dani 2023.”, bez ijednog argumenta.

Angažman gospodina Pajčina radi Savez srpskih udruženja radi obeležavanja Zavičajnih dana. Grad Subotica je svim nacionalnim zajednicama izašao u susret kod raznih manifestacija i obeležavanja bitnijih datuma. Ne razumem u čemu je razlika kad Savez srpskih udruženja angažuje izvođača sa teritorije Srbije, čemu ta geneza i analiza da li je on podoban ili nije podoban. Radi se o izvođaču koji je jedan od najpopularnijih u Srbiji, koji je napisao preko 240 pesama za sebe i druge izvođače. Skoro je nastupao u Novom Žedniku i taj koncert je protekao bez ijedne mrlje i incidenta. Nema tu huškačke politike Srpske napredne stranke. – rekao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio