Berbanski dani na Paliću počinju 9. septembra

Tradicionalna manifestacija „Berbanski dani“ ove godine održaće se po 33. put, tokom vikenda koji je pred nama, tačnije 9. i 10. septembra na Paliću. Berbanski dani predstavljaju proslavu berbe, ne samo grožđa, već svih plodova koji dospevaju početkom jeseni, uz konzumaciju vina i rakije, zabavni i gastronomski program, bazar rukotvorina i malu pijacu prerađevina, meda i voća.

Otvaranje i održavanje manifestacije upriličeno je na Velikoj terasi na Paliću, a organizatori Brebanskih dana su preduzeće “Park Palić” d.o.o., udruženje građana “Ludašpusta”, red vitezova vina “Arena Zabatkiensis” kao i Rotari klub. Prema rečima Hargite Erči, člana Gradskog veća zaduženog za oblast turizma, program počinje u subotu, 09, septembra u 10 časova, a svečano otvaranje zakazano je za 12 časova.

Posetioce i ove godine očekuje bogata izložba voća i povrća kao i bazar rukotvorina i starih zanata, mali vašar, pijaca prerađevina, vina, i rakije. Manifestacija je i ove godine humanitarnog karaktera i prihod od prodatog voća i povrća ide deci Kolevke. Rotari klub će takođe obogatiti našu gastronomsku ponudu, a prihod od prodaje biće takođe usmeren u humanitarne svrhe. – rekla je Gabrijela Škarlak ispred Park Palić doo, uz dodatak da sve posetioce očekuje i bogat kulturno – umetnički program, nastupi plesnih škola “Stars” i “Kreativ studio”, frulaški alsambl “Zlatne frule Vojvodine”, horovi “Femina Voks”, “Adagio” i “Bajnatski biseri”.

U toku oba dana organizatori su priredili i večernje koncerte od 18 časova, u subotu će nastupiti tamburaški alsambl “Ravnica” a i nedelju bend “Joker”. Za najmlađe posetioce i ove godine organizovane su dečje predstave i zabave sa animatorima, a i ove godine održaće se i Otvoreno prvenstvo Subotice, jedriličarska regata “Berbanski dani” u organizaciji jediriličarskog kluba Palić. Start regate je u subotu u 12 časova.

Rotari klub tradicionalno, akcijom “Plodovi humanosti” uzima učešće u Berbanskim danima. Služićemo hranu i piće našim posetiocima, a prihod smo namenili stipendiranju najuspešnijih i najugroženijih srednjoškolaca i studenata iz Subotice. U subotu, od 10 do 18 časova nalazićemo se kod ženskog štranda, bonovi će moći da se kupe na licu mesta po ceni 450 dinara za hranu i 250 dinara za piće. – poručila je Adel Grbić Ludaši ispred Rotari kluba uz podsećanje da je prošlogodišnji prihod akcije iznosio 1.500.000 dinara.

Viteški red „Arena Zabatkiensis“ i ove godine proglasiće Kraljicu berbe i imenovati Pudara godine na Berbanskim danima, a nakon proglašenja pobednika, biće upriličena degustacija vina za sve posetioce. Takođe će biti uručene i “medalje prijateljstva”.

Za ove Berbanske dane red vitezova je napravio smotru vina Subotičko horgoške peščare, Potisja i Telečke visoravni, pripremili smo ukupno 53 uzorka i 106 vina, ta vina su ocenjena srebrnim i zlatnim medaljama. – iskatako je Dragutin Miljković ispred viteškog reda „Arena Zabatkiensis“ uz zaključak da ova godina nije bila najbolja godina sa stanovišta vinara.

Bilo je previše vrelih dana iznad 35 stepeni koja škodi vinogradima i kvari kakvoću grožđa. Rod neće biti rekordan jer su temperature i kiše činile da se moralo reagovati jako brzo, procenjuje se da će biti slabiji za 30% nego prošle godine. – rekao je Miljković dodajući da će se slabiji rod odraziti i na cenu grožđa i vina.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio