Dan srpskog jedinstva, slobode i Dan nacionalne zastave

Na današnji dan, 15. septembra 1918. godine probijen je čuveni Solunski front, odlučujući događaj nakon kojeg je usledio slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu poznat još i kao “Veliki rat”.

Dan proboja Solunskog fronta zvaničnici u Srbiji proglasili su kao Dan srpskog jedinstva, slobode i Dan nacionalne zastave, koji se u Srbiji i Republici Srpskoj obeležava od septembra 2020. godine. Na ovaj dan vlasti Srbije i Republike Srpske pozivaju pripadnike srpskog naroda da istaknu narodnu zastavu, „trobojku“, na svojim kućama, „gde god živeli“. “Veliki rat” je opustošio Srbiju jer je, prema procenama, Srbija pobedu u Prvom svetskom ratu skupo platila, tokom rata stradalo je više od milion stanovnika, najviše muške populacije koji su život izgubili u teškim borbama i povlačenju kroz Albaniju. Srpski vojnici borili su se sa francuskim i britanskim vojnicima, protiv austrugarske, nemačke i bugarske divizije. Prvog dana borbe probijeno je 11 kilometara Solunskog fronta, a već drugog pojas se proširio na 40 kilometara, čime je označen slom centralnih sila. Bugarska je 29. septembra predložila primirje, a Nemačka ne, pa je kraj Velikog rata preusmeren na sever. Prva srpska armija je 9. oktobra stigla do Niša, a tri nedelje kasnije oslobođen je i Beograd, 1. novembra 1918 godine. Nacionalna zastava Srbije, čuvena “trobojka” ističe se na zgradama gradskih i javnih službi, ali i na privatnim objektima, sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti.

Srpska zastava prvi put je ustanovljena još u 19. veku, u okviru Sretenjskog ustava. Cilj obeležavanja Dana zastave je osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i očuvanje patriotskog duha i veličanje našeg naroda.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio