Dve kampanje saveta za bezbednost saobraćaja

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice organizuje dve kampanje pod nazivima „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“ kojima je obuhvaćena edukacija o pravilima saobraćaja od najmlađih  osnovaca do đaka završnih godina srednjih škola. Prva od tribina održana je danas, 18. septembra u amfiteatru Nove opštine Subotica za učenike Građevinske i Ekonomske srednje škole.

Osnovni cilj organizovanja kampanja je promocija odnosno podizanje svesti bezbednog učešća u saobraćaju jer to je ono suštinski bitno za povećanje bezbednost saobraćaja, za smanjivanje stradanja. Cilj nam je da ove edukacije što većem broju ljudi sprovedemo. – izjavio je Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Subotice.

Statistika ide na ruku ovakvim edukacijama, a modeli za rad preduzuimaju se od najuspešnijih zemalja u svetu.

Te kampanje daju najbolji rezultat ali moraju da traju godinama, jer bez jasne edukacije i upoznavanja sa posledicama nebezbednog ponašanja nema napretka. – naglasio je Pantelinac i dodao da su u planu i treninzi bezbedne vožnje za trotinete i bicikle na električni pogon.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima prepoznao je elektirčne bicikle i trotinete, propisao je dozvoljene trase i mesta kretanja, videćemo kako će to zaživeti i u praksi i koliko ćemo kao država uspeti to da iskontrolišemo. – poručio je Pantelinac.

Svoje iskustvo mladima preneo je i Slaviša Savić, koji je pre 30 godina, usled saobraćajne nesreće i nevezivanja pojasa postao invalid.

Mladi treba da znaju da zbog delića sekunde i mladalačke nepromišljenosti može da se uništi jedan život, jedna mladost, budućnost, pa čak i porodica. Mladi ne treba da se plaše saobraćaja, on nam je potreban, ali to nije dečja igrica koju možemo ponoviti, da svaki sekund tokom učešća budu koncentrisani, da ne koriste alkohol i psihoaktivne supstnace, da vezuju pojas, i da poštuju ograničenje brzine.  Mladi misle da jedine posledice mogu biti finansijske. Ne shvataju da ta kazna nije kazna, nego neplanirani trošak. Kazna koju ja služim već 30 godina ne može da se otplati i moja invalidnost je dokaz da neke stvari nemogu da se plate. – naglasio je Savić.

Jedan od prisutnih na današnjoj tribini bio je i Filip Šimun, koji je 2005. godište i đak je Tehničke srednje škole “Ivan Sarić”.

Vozim i traktor i auto. Trudim se da ispoštujem saobraćajne znakove i da vozim po propisima, i u zoni škola i u gradu. Mislim da moja generacija nije svesna kakve sve nesreće mogu da se dogode, a mislim da će ovakve tribine uticati na to kako bi mladi znali kakve sve posledice mogu da se dogode zbog nebezbedne vožnje. – izjavio je Šimun.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio