Kondom ili jutro posle? Saveti farmaceuta

Svetski dan kontracepcije obeležava se svake godine, 26. septembra. Istraživanja pokazuju da stanovništvo Srbije pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije kao što su apstinencija, metodi zasnovani na određivanju perioda tzv. plodnih dana, metod prekinutog snošaja i metod laktacione amenoreje.

Primena ovakvih metoda nema dovoljnu efikasnost, pa se pacijentkinje često suočavaju sa neželjenom trudnoćom i pribegavaju indukovanom abortusu. Da li je kontracepcija i dalje tabu tema i koje kontraceptive Subotičani najviše kupuju, proverili smo u jednoj od subotičkih apoteka?

Generalno sam stava da je kontracepcija prisutna u medijima i u zdravstvenim ustanovama posebno. Mi u apoteci možemo da ponudimo neke proizvode ili da uputimo pacijenta kod ginekologa, sve zavisi kakav vid kontracepcije bi bio indikovan i šta je to što pacijent želi da dobije sa kontraceptivom. Najčešće se koriste takozvane antibebi pilule, odnosno oralni kontraceptivi koji jesu najbezbednija forma kontracepcije, komforni su zato što se piju jedanput dnevno, 24 dana u mesecu, potom sledi sedam dana pauze. U tih sedam dana pacijentkinje dobijaju ciklus i nakon toga nastavljaju da piju orale kontraceptive koji su poprilično bezbedni. To su male doze oba ženska polna hormona u fiksnoj kombinaciji koji imitiraju prirodan proces lučenja tih hormona u određenom vremenskom periodu. – kaže Mitar Božović, diplomirani farmaceut zaposlen u apotekarskoj ustanovi „Higija Su“ i dodaje da je ginekolog jedini koji može da pacijentkinji uvede oralni kontraceptiv na neko vreme.

Primena anitibebi pilula koristi se i kod nerednovnog ili odsutnog ciklusa, policističnih jajnika i drugih smetnji. Prema rečima sagovornika, ovakva zaštita može biti opstruirana ukoliko pacijent pije antibiotike, tada se savetuje i dodatna zaštita poput kondoma.

Ono što mi preporučujemo je upotreba kondoma koji ne samo da štite od neželjene trudnoće već i od polno prenosivih bolesti, kondom je vrlo efikasan u tome i jeste preporuka, posebno za pacijente koji nemaju redovnog partnera. Neki pacijenti se stide kupovine, a neki ne, mi smo tu da ih oslobodimo i da im pomognemo. – objašnjava Božović.

Odgovarajući kontraceptiv mora predložiti ginekolog koji će pažljivo saslušati pacijentkinju i proceniti šta je za nju najbolje.

Kod mlađe populacije najšire se primenjuju antibebi pilule, a ono što je komfornije kod žena koje su završile rađanje i više ne žele trudnoću, to su spirale. Ginekolog plasira da li bakarnu ili hormonsku spiralu, i žena je bezbedna tri do pet godina kada neće doći do neželjene trudnoće. – kaže Mitar Božović.

Kada je u pitanju najsigurnija metoda kontracepcije, Božović napominje da je kondom i dalje najsigurnija opcija koja štiti skoro 99% mada i kod njega može doći do pucanja.

U tom slučaju postoji urgentan kontraceptiv, odnosno velika doza progesteronskog hormona koji se popularno zove “tableta za jutro posle”, međutim ona nije dobra da se pije pošto je dokazano da kasnije može da izaziva zavisne karcinome kao što je karcinom dojke, karcinom endometrijuma ili jajnika. Ona se može koristiti svega par puta u životu i nikako nije preporuka za kontracepciju jer šteti zdravlju. – napominje farmaceut subotičke apoteke.

Kada je u pitanju kupovina kondoma, nije svejedno gde ćemo ih kupiti.

Režim čuvanja kondoma je na sobnoj temperaturi tako da nije dobro da stoje u magacinu gde temperatura prelazi 30 stepeni. Svaka apoteka i veleprodaja strogo vode računa o režimu čuvanja i temperaturnim listama koje se iz minuta u minut mere i proveravaju. Definitivno jeste preporuka kupovati kondom u apoteci jer je u pitanju proizvod od gume koji menja svoju čvrstinu i elastičnost u odnosu na temperaturu čuvanja koja može biti neadekvatna u magacinima gde se roba čuva. – naglašava Mitar Božović i napominje da je za bilo kakvu odluku savet stručnjaka, ginekologa ili farmaceuta, od presudnog značaja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio