Minimalac u narednoj godini 271 dinar po radnom času

Savez samostalnih sindokata Srbije navodi da je Vlada Republike Srbije usvojila Odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2024. godine, prema kojoj će minimalac, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu biti povećan na 271 dinar po radnom času.

To znači da će minimalna cena rada umesto dosadašnjih 230 dinara biti povećana na 271 dinar po času, što je povećanje za 17,8 odsto, saopšteno je posle sednice. „Nakon ovog rekordnog povećanja, minimalna zarada će iznositi 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro mesečno. To će ujedno biti značajno iznad očekivane prosečne inflacije od 4,9 odsto u 2024. godini, što će uticati i na brže i značajnije približavanje minimalne zarade minimalnoj potrošačkoj korpi.“ – navodi Vlada Srbije. S obzirom na to da tokom pregovora socijalni partneri nisu uspeli da se dogovore, vlada je odlučila o visini minimalne zarade. Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost su tokom pregovora tražili da se realizuje zaključak Socijalno ekonomskog saveta iz 2018. po kome bi vrednost minimalne potrošačke korpe trebalo da se izjednači sa vrednošću minimalne zarade, krajem 2021. godine, što je zbog pandemije korona virusa odloženo do kraja 2023. godine.

Reprezentativni sindikati su zahtevali da se minimalna zarada poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe, koja je u maju koštala 51.754 dinara, u „dva koraka“, od septembra ove godine za deset odsto, a od januara za 20 odsto.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio