Niz manifestacija Sektora za vanredne situacije u Subotici pod sloganom „Budi i ti heroj“

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova ove nedelje obeležava Dan Sektora za vanredne situacije pod sloganom „Budi i ti heroj“, nizom manifestacija širom grada. Vatrogasci spasioci ujedno obeležavaju i krsnu slavu, Presvetu Bogorodicu nesagorivu kupinu, zaštitnicu vatrogasaca. Tim povodom, danas, 12. septembra održana je javno pokazna vatrogasna vežba gašenja požara i evakuacije na objektu školskog centra za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica sa domom učenika “Dositej Obradović” u Subotici.

Danas je održana javno pokazna vatrogasna vežba gašenja požara i spasavanja dece sa evakuacijom od strane njihovih vaspitača. Odradili smo razvijanje navodne pruge, pronalazak ugroženih osoba gde je jedna imala posekotine, a druga je bila u onesvešćenom stanju. Nakon toga su iste osobe predate Crvenom Krstu na dalju obradu. – istakao je Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica i dodao da su u vežbi učestvovali vatrogasno-spasilačka četa Subotica, dobrovoljno-vatrogasno društvo Matica Subotica i Crveni Krst Subotice, pa je vežba, prema rečima Ljubisavljevića, pokazala međusobnu saradnju različitih službi.

Svake godine imamo obaveze i odrađujemo vatrogasne vežbe gašenja i spašavanja, ne samo na objektima obrazovnog tipa već i po preduzećima i drugim javnim ustanovama. Sve vežbe imaju za cilj da se vatrogasci upoznaju sa samim objektom koji može biti interesantan što se tiče gašenja požara, obilazimo preduzeća, vršimo vežbe da bi sebe što bolje pripremili, ali i ljude koji se nalaze u tim objektima, poput vaspitača i dece, da ih pripremimo na neku situaciju koja može da im se dogodi. – naglasio je komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica.

U togu ove godine, prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije Subotice imao je 530 intervencija, ne samo požara već i tehničkih intervencija u saobraćaju, intervencija prilikom nevremena, ispumpavanje vode, opasnih materija i slično.

Ako poredimo sa prošlom godinom gde smo u istom periodu imali 720 intervencija, vidi se da je ove godine došlo do drastičćnog pada i mi smo veoma zadovoljni po tom pitanju, čim mi imamo manje posla, manje je štete i građani nisu ugroženi. – objasnio Ljubisavljević.

Komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica izjavio je da bataljon opremljen ali i da postoji tendencija MUP-a da se opremanje i obnavljanje vozila i opreme još više pojača. U toku je i kurs za vatrogasce-spasioce koji se održava u Pančevu i u Beogradu, a bataljon u Subotici uskoro će biti pojačan sa još tri pripadnika, kao i ispostava u Malom Iđošu, sa još dva pripadnika vatrogasno-spasilačkog bataljona.

U sklopu Dana sektora za vanredne situacije koji se obeležava još od 2009. godine, sutra, 13. septembra, sa početkom u 09 časova u Subotici, ispred Gradske kuće održaće se Tehnički zbor Odeljenja za vanredne situacije Subotica. U saradnji sa predškolskom ustanovom “Naša Radost” organizovan je likovno-literarni konkurs na temu “Budi i ti heroj – kao vatrogasac” i tokom tehničko – taktičkog zbora dodeliće se nagrade za tri najbolja rada.  U četvrtak, 14. septembra u 09 časova održaće se pokazna vežba tima za spasavanje i rad na vodi na jezeru Palić, a u nedelju, 17. septembra, od 17 časova biće održana javno pokazna vatrogasna vežba tehničke intervencije u saobraćaju u Malom Iđošu, ulica Ispod brda broj 1. Istoga dana, od 10 časova i 30 minuta održaće se svečano rezanje Slavskog kolača povodom obeležavanja Krsne Slave svih vatrogasaca, Presvete Bogorodice nesagorive kupine, koje će se obaviti u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici. Zaposleni u Odeljenju za vanredne situacije u Subotici u saradnji sa Opštom bolnicom Subotica učestvovaće i u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio