Novi ministar privrede Slobodan Cvetković

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su juče, 06. septembra za novog ministra privrede u Vladi Republike Srbije Slobodana Cvetkovića, koga je na tu funkciju predložila predsednica Vlade Ana Brnabić. Za izbor Slobodana Cvetkovića glasalo je 148 poslanika, dok su dva poslanika bila protiv.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je juče, 06. septembra rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je utvrđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su za 60,6 milijardi dinara nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom. Rebalansom su obezbeđena sredstva za nove kapitalne projekte i investicije, u iznosu od dodatne 23 milijarde dinara. Za dodatne subvencije u poljoprivredi obezbeđeno je 35 milijardi dinara, a za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu 3,9 milijardi dinara. Rebalansom je obezbeđen i novac za isplatu pomoći od po 10.000 dinara majkama dece do 16 godina, za povećanje penzija od 5,5 odsto i istu povišicu prosvetnim radnicima, medicinskim sestrama i tehničarima i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite.

Skupština Srbije je usvojila i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto. Zakon, kojim se, između ostalog uvodi sistem e-akciza, primenjivaće se od 1. oktobra 2023. godine, s tim što će se deo odredbi primenjivati kasnije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio