Novi rekordi na Danima ludaje u Kikindi

Za većinu sveta bundeva, ali za Banaćane, nikako drugačine nego ludaja. I to ne bilo kakva, na vojvođanskom tlu i okolini se uzgajaju, i rastu – one gigantske. Tako je pobednica ovogodišnje manifestacije „Dani ludaje“, imala sitničavih 865,5 kilograma.

Pobednička „rekorderka“, je teška skoro 870 kilograma, s obimom, verovali ili ne od šest metara. Čitavih 110 dana bilo je potrebno Tiboru Kokaiju iz Mađarske da proizvede ovogodišnju šampionku, koju je na dnevnom nivou zalivao sa oko 600 litara vode, dodavajući joj redovno kalcijum i kalijum, za lepše „rumenilo“.

 – Planirao sam da ću proizvesti bundevu od oko 900 kilograma, ali to je sada cilj za sledeću godinu. Za ovu mi je trebalo 110 dana svakodnevnog rada. Svaki dan sam je „pojio“ sa 500 do 600 litara vode. Trebalo joj je i mnogo sunca, ali smo za vreme vrućina morali i da je hladimo i negujemo kako kora ne bi popucala zbog brzog rasta. Po tri sata dnevno smo trošili na negu biljke. Počele su da se pojavljuju pukotine, pa je to trebalo sanirati. Težinu sam dnevno povećao za oko 28 kilograma – rekao je Tibor Kokai, vlasnik pobedničke ludaje.

Kokaiu je ovo treća uzastopna pobeda i svaka godine je pomerao nivo takmičenja naviše. U prilog tome govori i da je ovogodišnja pobednica teža od prošlogodišnje, čak 149 kilograma.

Pite, pivo, vino i brojni drugi gastronomski specijaliteti od ludaje – simbol su tradicije, kulture i običaja naroda severnog Banata. Tokom „Dana ludaje“, Kikinda je poput velike gostinske sobe srednje Evrope koju poseti oko 65.000 ljudi iz zemlje i regiona.

Osim što je proglašena najteža ludaja, po tradiciji manifestacije koja se održava od ’85 godine, nadmetalo se i u kategoriji najdužih tikava, te je prvo mesto osvojio Dušan Jankov iz Čuruga, koji je proizveo onu, dugu čak 309 centimetara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio