Odluka o novoj minimalnoj ceni rada u Srbiji do 15. septembra

Iz Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice poručuju da su u toku pregovori o novoj minimalnoj ceni rada u Srbiji, a odluka o tome, prema Zakonu, o radu mora biti doneta do 15. septembra. Ukoliko se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera, konačnu odluku donosi država.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Unije poslodavaca Srbije i vlasti pregovaraju o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, ali reprezentativni sindikati insistiraju da se prvo izvrši korekcija „minimalca“ za ovu godinu, s obzirom na veliki rast cena, pa da se tek onda razgovara o ceni rada za iduću godinu.

Ni na poslednjem kolegijumu Socijalno ekonomskog saveta, održanom juče u prostorijama SSSS, predstavnici države, koje je predvodio ministar finansija Siniša Mali, nisu popuštali zahtevima sindikata da se minimalac poveća i za ovu godinu, a da se za narednu njegova vrednost izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je, prema poslednjim podacima za maj, iznosila oko 52.000 dinara. – poručuju iz SSSS-a. ž

Minimalac za ovu godinu u Srbiji iznosi 40.020 dinara, neto, odnosno oko 342 evra. Minimalalne cene rada u Evropi više su nego u Srbiji, u zemljama koje su kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU, minimalne zarade se kreću u rasponu od 375 evra u Albaniji, do 532 evra u Crnoj Gori. Minimalne bruto zarade, u državama članicama EU, u julu 2023. godine kretale su se mesečno od 399 evra u Bugarskoj do 2.508 evra u Luksemburgu, prema podacima Evrostata. Minimalnu zaradu manju od 1.000 evra mesečno imaju Kipar, Grčka, Portugalija, Litvanija, Malta, Poljska, Češka, Estonija, Slovačka, Hrvatska, Mađarska, Latvija, Rumunija i Bugarska. Zarade u tim zemljama kretale su se u rasponu od 399 evra u Bugarskoj, do 940 evra na Kipru.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio