Odzvonilo i vozačima trotineta

Izmenom Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ni vozači električnih trotineta nisu više pošteđeni odgovornosti. Od 15. septembra svi vozači električnih trotineta u Srbiji moraju propisno da se kreću, ograničenom brzinom i imaju tehničku dokumentaciju o vozilu pri sebi, a za kršenje donetih pravila predviđene su novčane i zatvorske kazne, prve od njih već su ispisane u Novom Sadu.

Prema novim uredbama zakona, vozači električnih trotineta ne smeju da nose slušalice u ušima dok voze, na sebi moraju imati svetloodbojni prsluk i zaštitnu kacigu, a svaki trotinet mora da poseduje posebnu nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, a koja služi u svrhu registarske tablice. Električni trotinet sme da se kreće po biciklističkoj stazi ili biciklističkoj traci. Za vožnju trotineta na mestima gde posebna staza ili traka ne postoji, sme se koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra, od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo ili u slučajevima kada se pretiče ili obilazi. Vozač električnog trotineta ali i električnog bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 kilometara na sat i mora obavezno da se kreće desnom stranom u smeru kretanja saobraćaja. Ova prevozna sredstva više nije dozvoljeno voziti ni u paru ili u grupi, naime ukoliko se dva ili više vozača žele kretati u grupi, mogu to činiti jedino ukoliko se kreću jedan za drugim.

Izmene Zakona takođe zabranjuju ispuštanje volana iz ruku do se vozi, kao i sklanjanje noge sa oslonca trotineta, osim u slučaju kada vozilo nije u pokretu, a takođe je zabranjeno da se vozači pridržavaju za neko drugo vozilo koje je u saobraćaju. Vozač električnog bicikla ili trotineta takođe ne sme da vodi, vuče ili potiskuje neka druga vozila ili životinje. Sva lica koja imaju manje od 14 godina, prema izmenama Zakona, ne smeju da upravljaju ovim vozilima na javnim putevima. Lica starija od 18 godina mogu da se kreću kolovozom, ali samo na putevima na kojima je brzina kretanja ograničena na najviše 50 kilometara na sat. Takođe sa ovakvim, električnim dvotočkašima ne sme da se prevozi lice koje je pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci, ili koje iz drugih razloga nije u stanju da upravlja svojim postupcima. Zabranjuje se i da se na električnom trotinetu prevozi neko drugo, sekundarno lice. Za bilo koje nepoštovanje ovih propisa vozaču električnog vozila sledi zatvorska kazna od najmanje 15 dana ili novčana kazna koja može da iznosi do 120.000 dinara. Procenjuje se da će tako, oko 250.000 električnih trotineta širom Srbije postati vidljivo novim izmenama u Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Ove izmene, prema Uredbi u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, tiču se svakog vozila koje se vodi kao “lako električno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio