Počeo 30. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Trideseto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, počinje danas, 17. septembra i trajaće do petka 22. septembra. Svečana ceremonija otvaranja zakazana je za 18 časova, a prisutnima će se obratiti gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, i Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević.

U toku umetničkog dela ceremonije svojim nastupima predstaviće se Dečji hor “Emanuil” iz Subotice sa pesmom “Pustimo decu da rastu”, a potom i subotički baletski Creative Studio, koji će izvesti koreografije Mirjane Perčić i Maše Lukić.

U glavnom takmičarskom programu učestvuje 13 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Tradicionalna nagrada za životno delo “Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu ove godine biće uručena glumici i rediteljki Ameli Vučenović, i Jeleni Sitar, lutkaru, pedagogu i publicisti. Takođe će, po prvi put, biti dodeljena i novoustanovljena nagrada za izuzetan doprinos teatrološkoj misli “Oton Tomanić”. Od 18. do 21. septembra će biti održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu “Vreme i odgovornost u pozorištu za decu i mlade”. Na ovom forumu učestvovaće 30 izlagača iz 16 zemalja. Prateći program festivala činiće četiri radionice namenjene kako profesionalcima, tako i roditeljima i deci različitog uzrasta, izložbe i promocije knjige, kao i bogat program u okviruselekcije “Trgovi i ulice”.

Predstave se održavaju na sceni Dečjeg pozorišta i Narodnog pozorišta Subotica, a svi posetioci festivala moći će da uživaju u lutkarskim i igranim predstavama glumaca i reditelja iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Mađarske, Hrvatske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, i Srbije koju će predstavljati pozorišta iz Zrenjanina i Subotice.

Takmičarski program festivala otvoriće predstava „Stara priča” pozorišta “Pod srećnom zvezdom” iz Češke, u režiji Evgenija Ibragimova, a početak je zakazan za 19 časova na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici.

Ulaz na kompletan program festivala je tokom svih dana besplatan, pa je to sjajna prilika da provedete kvalitetno vreme sa svojim mališanima.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio