Potpisan treći krug o poslovno-tehničkoj saradnji subotičke i drugih slobodnih zona u Srbiji

Predstavnici Slobodne zone Subotica potpisali su danas, 29 septembra treći krug Sporazuma o poslovno – tehničkoj saradnji sa drugim slobodnim zonama sa područja Republike Srbije, hotelskim preduzećima, Građevinskim fakultetom u Subotici i ostali poslovnim partnerima.

Danas smo prisustvovali potpisivanju trećeg kruga sporazuma „Zajedno do uspeha“ koje Slobodna zona Subotica pokrenula 2022. godine, gde smo definisali kao osnovne pravce povezivanje privrede, nauke, naših korisnika i integraciju u jedinstvenu celinu. Danas smo potpisali sporazum sa drugim slobodnim zonama sa kojima već sarađujemo u okviru grupacije za slobodne zone i carinska skladišta privredne komore Srbije, predstavnicima hotelskog smeštaja i visoko školskih ustanova. Sa današnjim potpisivanjem, ukupan krug partnera sa kojima Slobodna zona je uspostavila čvrstu i neposrednu saradnju obuhvata 70 poslovnih subjekata i ponosni smo što su svi iz različitih oblasti, počevši od visokoškolskih ustanova, ustanova srednjeg obrazovanja, Javnih i Javnih komunalnih preduzeća, Razvojene agencije Vojvodine, Unije poslodavaca i Privredne komore Srbije. – izjavio je Saša Gravorac, direktor Slobodne zone Subotica, objasnivši da osnovna intencija Zone jesu povezivanje i razmena informacija koje su najvažniji resurs kojim privreda funkcioniše, kao i zajedničko pokretanje brojnih projekata.

Današnje potpisivanje sporazuma ima jako veliku ulogu i značaj, Subotica je prvi put pokrenula ovako značajan projekat ne samo za privredu grada već za celu privredu republike Srbije, ovim potpisivanjem sporazuma pokrenula je sapajanje svih zona i otvaranje međusobnog tržišta svih korisnika i pružaoca usluga u zonama. Ovaj sporazum će približiti svim korisnicima zona veliki prostor i otvoriti nova tržišta unutar republike Srbije. – smatra Jovan Vukanović, predsednik grupacije Slobodnih zona Srbije koji kaže da u samom razvoju privrede, procentualno gledano, zone nose jako veliki udeo u razvoju i procentu prometa u Srbiji. Prema njegovim rečima, slobodne zone su ove godine imale rekordan promet i nose jako veliki značaj u sveukupnom prometu dobara, robe i kapitala u zemlji.

Mnogo nam znači da smo, pored ostalih zona, povezali direktno sam sever i sam jugoistok naše zemlje, to su dve vodeće zone, zona Subotica i Pirot. Mi u Pirotu imamo preko 60 korisnika zone, preko 20 su proizvodne delatnosti naših korisnika, mnogo nam znači da smo danas videli naučno tehnološki park koji se planira u Slobodnoj zoni Subotica, to je nešto čemu treba svi mi da stremimo jer budućnost je u znanju i razmeni naprednih iskustava i poboljšanju kapaciteta samih zona pre svega u znanju i korišćenju adekvatnih znanja radi privlačenja budućih investicija, da bi Srbija bila bolje i uspešnije privredno mesto. – poručio je Vladimir Ilić, direktor Slobodne zone Pirot.

Na današnjem sastanku predstavljena je i ideja o podizanju naučno – tenološkog parka u prostoru Slobodne zone Subotica.

– Naučno tehnološki park je za sada baziran na ideji. Mi smo razvili koncept budući da smo se obratili gradu sa zahtevom da se izvrši dokapitalizacija Slobodne zone kroz jednu parcelu koja je sada slobodna i na toj parceli planiramo da podignemo naučno – tehniološki park. On bi bio vrlo specifičan jer bi pored direktne integracije i saradnje nauke i privrede bio propraćen i sportskim sadržajima koji bi bili namenjeni kako za korisnike slobodne zone, kao i za sve korisnike naučno tehnološkog parka. Taj park bi sa jedne strane pre svega bio fokusiran na tržište, a sa druge strane bi pružili zabavne i sportske sadržaje svim korisnicima Slobodne zone, a i ostalim zainteresovanim građanima. – kaže Saša Gravorac, direktor Slobodne zone Subotica, uz najavu da se za naredni period planirai pokretanje godišnje konferencije i časopisa koji će biti posvećen radu i funkcionisanju svih slobodnih zona koje deluju na području Srbije, sve u cilju što bolje i uspešnije razmene informacija.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio