Proslava jubileja „100 godina od rođenja Marije Kalas“ koncertomu Gradskoj kući u četvrtak 28. septembra

Jubilej “100 godina od rođenja Marije Kalas”, velike operske dive, biće proslavljen operskim koncertom koji će se održati u Velikoj većnici Gradske kuće, u četvrtak, 28. septembra sa početkom u u 19 časova. Koncert organizuju agencija „Bridge Events“ i Udruženje „Šejk&spir“.

Biće to koncert na kojem će se čuti najpoznatije operske arije, dueti i želim osebno da se zahvalim gradonačelniku i Mađarskom nacionalnom savetu jer kroz saradnju možemo da ostvarujemo umetnički program. Saradnja sa kabinetom gradonačelnika i MNS u domenu kulture označava i saradnju naših mladih umetnika, mladih operskih pevača koji su završili muzičku školu u Subotici, a školovanje nastavili u Mađarskoj. Posebno mi je zadovoljstvo da za ovaj koncert najavim moju bivšu učenicu Ester Čuzdi, koja je završila srednju muzičku školu na odseku za solo pevanje u Subotici, a školovanje nastavila u Segedinu i trenutno je na drugoj godini master studija na Konzervatorijumu “Bartok Bela” u Segedinu. – izjavila je Tamara Marković, predsednica agencije „Bridge Events“.

Kako i dolikuje takvom koncertu, izvešćemo operske arije i to one koje su nastale iz pera najvećih, a to su svakako Verdi, Pučini, Bize, ali takođe i Nina Rote, koji je pisao filsmu muziku i dobio nagradu akademije za “Kuma”, napisao je muziku za više od 150 filmova, ali je i klasični kompozitor. Čućemo i operski duet, i to finalni duet iz opere Evgenije Onjegin kojim se završava ova opera Čajkovskog. Kada operski pevači ne pevaju opere, onda najčešće pevaju solo pesme, to je posebna forma umetničke muzike kada klasični kompozitori, inspirisani poezijom, pišu i to se stručno zove elida, i čućemo dela naših majstora, Marka Pajčevića i Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, Zoltana Kodalja. – naglasio je Milivoje Veljić, predsednik Udruženja „Šejk&spir“.

Operski koncert će ujedno biti i vokalno-instrumentalno veče za glas i klavir, jer će se na repertoaru naći i transkripcija čuvene Vinske pesme, operske numere, i Šumanove operske pesme koju je uradio najveći pijanista svih vremena, Franc List.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio