Proslava povodom slave Eparhije bačke i tri veka postojanja hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

U ponedeljak, 02. oktobra održaće se proslava Patrona Eparhije Bačke, slava eparhije, koja će biti molitveno proslavljena na praznik prenosa moštiju Episkopa bačkog Irineja, ispovednika vere i svetih mučenika bačkih, a kojoj će prisustvovati i sam Patrijarh srpski Porfirije. i veliki broj Arhijereja. Naime, ove godine navršava se tačno 300 godina od početka gradnje hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, najstarijeg hrama u našem gradu.

Proslavljamo slavu Eparhije bačke ili kako mi to nazivamo Patron Eparhije bačke, tradicija koja postoji od 1967. u Eparhiji bačkoj i svake godine se proslavlja u drugom mestu naše Eparhije, gde svi vernici u skladu sa svojim mogućnostima odlaze kako bi zajedno sa Episkopom, sveštenstvom i narodom iz drugih parohija proslavili ovu slavu. Od ove godine taj patron odnosno slava Eparhije bačke je nešto drugačijeg datuma u odnosu na to kako je bilo ranije. Ranije je slava naše Eparhije bila 19. septembra, od ove godine budući da imamo nove Svete u kalendaru naše crkve koji su prošle godine kanonizovani, imamo njihov zajednički praznik, dakle praznik Obretenje i prenosa moštiju Svetog Irineja Episkopa bačkog, ispovednika vere i svetih mučenika bačke koji se proslavljaju 02. oktobra, te će stoga od ove godine slava naše Eparhija biti toga datum. – istakao je Otac Veljko Vasiljev, arhijerejski namesnik subotički.

Prema rečima sveštenstva, proslava se, upravo zbog jubileja postojanja Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, ove godine obeležava u Subotici, a posebnu duhovnu radost predstavlja i činjenica da će na patronu Eparhije bačke prisustvovati i svetom liturgijom načastvovati Njegova Svetost Arhiepiskop i Patrijarh srpski Porfirije sa većim brojem Arhijereja, kako naše crkve tako gostiju Arhijereja iz drugih pomesnih crkava.

Program proslave počinje već dan ranije, u nedelju 01. oktobra u 18:00 časova, u Vaznesenjskom hramu kada je najavljen svečani doček Patrijarha srpskog Porfirija i ostalih Arhijereja i svečani doček moštiju koje će nadležni Episkop bački Irinej doneti na dar subotičkom hramu i koje će za stalno ostati u svojini Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici. U pitanju je deo moštiju koje su prošle godine izvađene iz kripte Sabornog hrama u Novom Sadu gde je Sveti Irinej Episkop bački sahranjen. Nakon svečanog dočeka biće služena svečana doksologija, kratko bogosluženje koje traje oko 15. minuta, nakon čega će Episkop kao domaćin da uputi reči dobrodošlice Patrijarhu.

Potom, 02. oktobra ujutru, u porti Svetovaznesenjskog hrama biće služena sveta arhijerejska liturgija kojom će načastvovati Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, sa svim Arhijerejima koji budu došli toga dana. Nakon svete liturgije u porti hrama biće upriličeno kratko posluženje za narod.

Nadamo se da će se Subotičani odazvati našem pozivu, da će se sabrati, kako u nedelju uveče da dočekamo našeg Patrijarha i da pokažemo svoje gostoprimstvo, tako i u sam ponedeljak kada ćemo imati goste iz drugih parohija, da se pokažemo da smo dobri domaćini i da smo svesni koliki značaj za nas koji živimo u Subotici ima naš hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg koji nas tri veka okuplja na tom mestu. – napomenuo je Otac Veljko Vasiljev.

Gradnja Vaznesenjske crkve započeta je 1723. godine, a završila se 1726. godine. Kroz tri veka trajanja, prema rečima sveštenstva, crkva je bila svojevrsni vremeplov u koji su zapisani životi i događaji još iz vremena žitelja slobodarske trgovišne varioši Svete Marije, privilegovanog grada Marije Terezije i grada Subotice.

Uz crkvu, kako govore izvori, takođe je nicala i škola, a najverovatnije je postojala i jedna mala crkva koja je nagoveštavala ovu predivnu građevinu koja danas postoji u centru našeg grada. Crkva je doživljavala razne promene, ona je bila obnavljana u tri navrata, 1804. godine za vreme episkopa Jovana Jovanovića kada su učestvovali svi Subotičani, takođe je bila i velika obnova crkve 1910. godine gde imamo vizitaciju episkopa Mitrofana Ševića od strane tadašnjeg kora gradske uprave, i imamo u poslednjoj dekadi našeg vremena jednu obnovu crkve, od 2010. do 2020.  godine, to je poslednja obnova našega hrama. – istakao je Protonamesnik Miloš Petrović, starešina Svetovaznesenjskog hrama i objasnio da će doček Patrijaha srpskog Porfirija biti upriličen u porti hrama, pored krsta koji ima višestruko značenje.

Taj krst je izgradio Matija Vojnić 1832. godine, to je isti čovek koji je donirao i pomagao drugim spomenicima u gradu Subotici, a to je iako je rimokatolik, učinio je sa čašću i, kako je on sam naslovio, ljubavlju prema pravoslavnim Srbima. Sa tim i pod tim krstom pozivamo sve Subotičane da dođu, da učinimo praznik onakav kakav jeste i kakav treba da bude, jer je hram spomenik našeg grada. – dodao je Protonamesnik Miloš Petrović.

U istom duhu čovekoljublja, 02. oktobra, na Gradskom trgu u Subotici, uz podršku Uprave grada, organizuje se i koncert Slobodana Radanovića, kako bi svi zajedno podelili radost činjenice da jedan verski objekat, Hram Vaznesenja Gospodnjeg postoji u Subotici već tri veka.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio