Srbija dobila dva nova ambasadora

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je naša zemlja dobila još dvoje ambasadora, nakon što su im njihove buduće države službovanja odobrile agremane i predsednik Aleksandar Vučić potpisao ukaze o njihovom postavljenju. Srbiju će uskoro predstavljati dvoje iskusnih karijernih diplomata – Ana Petković u Alžiru i Aleksandar Janković u Finskoj.

Ana Petković radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 1998. godine. Tokom karijere službovala je u ambasadama Republike Srbije u Rimu, Skoplju i Varšavi, gde je od juna 2021. do februara 2022. vršila dužnost otpravnika poslova. U Ministarstvu spoljnih poslova radila je u odeljenjima za susedne zemlje, Severnu i Južnu Ameriku i bila angažovana kod državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova i u Kabinetu ministra. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bavi se pisanjem i prevođenjem. Govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Aleksandar Janković je diplomirao i završio master studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1998. godine i bio je, između ostalog, načelnik Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik, kao i Odeljenja za Afriku i Bliski istok. Janković na dužnost ambasadora Republike Srbije u Finskoj odlazi sa mesta zamenika pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju. Autor je knjige „Privredni razvoj Kine – povezivanje na kineski način“. Govori engleski i francuski jezik.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio