U četvrtak, 28. septembra u naselju Prozivka “Bazar zdravlja – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje”

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su ubica broj jedan u svetu, uzrokujući preko 20,5 miliona smrtnih slučajeva godišnje. KVB je grupa bolesti koje utiču na srce ili krvne sudove. Najviše ljudi širom sveta umire od KVB-a, preko 20,5 miliona svake godine. Ishemijske bolesti srca, srčani udari i cerebrovaskularne bolesti kao npr. moždani udari uzrok su 85% smrtnosti u grupi KVB, a uglavnom pogađaju zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Svetska federacija za srce i institucije javnog zdravlja širom sveta vode borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara, sa fokusom na zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje. Svetska federacija za srce usmerava napore za ostvarenje cilja Svetske zdravstvene organizacije da se za 25% smanje prevremeni smrtni ishodi od bolesti srca i krvnih sudova do 2025. godine.

Zajedničkim naporima možemo pomoći ljudima širom sveta da vode bolji i zdraviji život sa zdravim srcem, te je ove godine tema Svetskog dana srca “Srcem upoznaj srce. – poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica u partnerstvu sa Domom zdravlja Subotica i Crvenim krstom Subotica organizuju u četvrtak, 28. septembra u naselju Prozivka “Bazar zdravlja – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje”. Bazar će biti otvoren od 9 do 11 časova, a svi pušači će dobiti savete za prestanak pušenja, svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak šećer u krvi, te izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase). Merenja će se obavljati na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela.

Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi ishrane, unosa tečnosti i fizičke aktivnosti. Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio