U Srpskom Itebeju otvoren privremeni granični prelaz sa Rumunijom za plovni saobraćaj

U Srpskom Itebeju, u subotu, 23. septembra otvoren je privremeni granični prelaz između Rumunije i Srbije na Begeju, a naši nautičari su zajedno sa Rumunskim brodom “Pelikan” bili prvi koji su posle 65 godina Plovnim Begejom stigli do Temišvara.

Plovidba Begejom posle 65 godina i prolazak kroz rekonstruisanu prevodnicu u Srpskom Itebeju omogućeno je zahvaljujući prekograničnom projektu BEGA, koji je plovnim putem povezao Srbiju i Rumuniju. Nautičari su imali priliku da nakon plovidbe prisustvuju i koncertu u Temišvaru, a ceo događaj je organizovan u sklopu projekta Temišvar- Evropska prestonica kulture. U okviru međunarodnog projekta Bega, sa srpske strane su izgrađene biciklističke staze od Kleka do državne granice, ali su i rekonstruisane dve naše prevodnice, Klek i Srpski Itebej i dve Rumunske, što je i omogućilo plovidbu Begejom do Temišvara.

Od marta ove godine, svakog poslednjeg vikenda u mesecu granični prelaz na Srpskom Itebeju služio je uglavnom za pešake i bicikliste, a samo ovog vikenda je prvi put otvoren i za vodeni saobraćaj.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio