U Zoo vrtu Palić borba za život male lavice

Nakon što je pre nekoliko dana, u veoma lošem stanju mladunče lava spaseno u blizini Čantavirskog puta, usledio je novi rasplet događaja kada je lavicino zdravstveno stanje u pitanju. Umiljato mladunče tek treba da pokaže da se zaista “bori kao lavica” za svoj život. Naime, juče 25. septembra u jutarnjim časovima ona je operisana, jer su rendgenski snimci pokazali da joj je butna kost polomljena.

Mala lavica koja je primljena u četvrtak u lošem stanju, dehidrirana, slaba, mršava, već četvrti dan je kritično i borimo se za njen život. Odmah po prijemu videli su se sledeći problemi, loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana, i očigledno je bila u bolovima. Ona je odmah pregledana (ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi) i primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala). Po reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare tj. prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu (bubrezi, jetra). Pored svih navedenih problema, rendgenski snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana. Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu. Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje. – kaže Sonja Mandić, direktor palićkog ZOO vrta.

Hvala svim ljudima i organizacijama za zaštitu životinja koji nam se javljaju, pitaju, nude pomoć i podršku. Molimo Vas za razumevanje pošto ne možemo svima pojedinačno da odgovorimo na poruke, ali ćemo sve nove informacije objaviti na zvaničnim profilima i sajtu ustanove. Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje, oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju. – poručuje Mandić u svojoj izjavi. Oče cele zemlje usmerene su ka Zoo vrtu Palić u nadi da će se malena lavica oporaviti i da će pokazati svoj borbeni duh.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio