Veće septembarske plate u prosveti i niže cene brašna, zaključak je nakon jučerašnje sednice Vlade RS

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Zaključak o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata počev od plate za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica yvećava za 5,5 odsto zaposlenima u više oblasti, sektora i ustanova.

Ovo povećanje plata u oblasti prosvete dobiće zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, učeničkom standardu i studentskom standardu. Od septembra uvećane plate dobiće i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti: medicinske sestre i tehničari u zdravstvenim i drugim ustanovama – Zavodu za sport, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, zatim negovateljice i medicinske sestre u socijalnoj zaštiti. Ovaj zaključak donet je kako bi se sprovele odredbe nedavno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu. Članovi Vlade usvojili su Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom će biti smanjenja cena brašna nakon što je došlo do pada cene pšenice na tržištu.

Snižene cene odnose se na brašno tip T-400 glatko, u pakovanju do jednog kilograma, i brašno tip T-500, u pakovanju od takođe jednog kilograma.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio