Za vikend „Dani pčelarstva“ u Subotici

Udruženje pčelara „Pčela“ iz Subotice, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i gradom Subotica, od petka 29. septembra pa sve do nedelje 01. oktobra organizuje 26. „Dane pčelarstva“.

Na trgu ispred Gradske kuće 20 izlagača iz Subotice, Bačke Topole, Rume, Beograda kao i iz Mađarske i Rumunije, predstaviće širok spektar proizvoda od meda. Svečano otvaranje zakazano je za subotu, 30. septembar u 10 časova. Svim zainteresovanim posetiocima učesnici su obezbedili i degustaciju meda i proizvoda od meda, a za sve učesnike organizovano je i kuvanje kotlića.

Ova godina je za pčelare bila dosta skromna i teška, vremenski uslovi bili su veoma nepovoljni. Meda od uljane repice ima dovoljno, lipa i suncokret dali su bolju količinu nego prošle godine ali je zato med od bagrema podbacio i ima ga u skromnim količinama. – izjavio je Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara „Pčela” iz Subotice uz dodatak da i sve veća upotreba herbicida i pesticida takođe umanjuje količinu meda koji pčele proizvedu.

Pčelara je sve manje i manje, mladi ljudi se teško odlučuju na ovu profesiju jer je veoma neizvesna i nisko profitabilna. Takođe, u Srbiji je sve više onih koji za pravljenje meda koriste kutlaču, a ne pčele. Ipak dobar med se može uvek prepoznati, onaj koji se ušećeri znači da je pravi i kvalitetan jer je kristalizacija prirodno svojstvo meda. Isto tako, ako kašiku meda stavite u čašu vode, pravi med se neće lako otapati. – savetuje vrsni poznavalac pčelinjeg zanata, Dragoljub Matić.

Moto ovogodišnjih Dana pčelarstva je “sačuvajmo pčele, sačuvajmo svet” pa u duhu ovako sjajne poruke, pčelari pozivaju sve Subotičane da tokom vikenda prošetaju do trga ispred Gradske kuće i odaberu pravi med za sebe.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio