Danas je Sveta Petka

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 27. oktobra proslavljaju veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu još poznat kao Sveta Petka. Mnogi vernici ovaj praznik proslavljaju i kao krsnu slavu, Petkovdan.

Sveta Petka rođena je u gradu Epivatu, u Vizantiji, krajem 10. veka u u imućnoj i pomožnoj porodici. Nakon smrti svojih roditelja, svu svoju imovinu podelila je sirotinji i zamonašila se u Crkvi Svete Sofije u Carigradu, gde je i dobila ime Paraskeva. Kako kažu stara predanja, Sveta Petka je dugo godina živela u postu, molitvi i usamljeničkom životu ali joj se jedne noći javio anđeo koji je uputio da šiti Hristovu veru u otadžbini. Njene mošti, nakon mnogo preselenja, danas počivaju u Jaši, u Crkvi Sveta tri jerarha. Ova svetiteljka u narodu se smatra zaštitnicom žena svih vera i nacija, mnogo ljudi i danas joj se obraća molitvom za pomoć i spas, najčešće u bolestima i nevoljama.

Narodna verovanja kažu da se na dan Svete Petke treba umiti vodom sa izvora hrame ili crkve, pogotovo to treba da učine oni koji imaju problema sa zdravljem. Na današnji dan se takođe ne pere veš, ne šije se, ne radi se težak posao, a žene treba da odmaraju.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio