Danas je Svetski dan hrane

Organizacija za hranu i poljoprivredu obeležava svake godine Svetski dan hrane 16. oktobra, na dan svoga osnivanja 1945. godine. U Srbiji se od 2001. godine obeležava Svetski dan hrane.

Dan je osmišljen kao podsetnik na globalnu glad u svetu sa ciljem da motiviše na akcije radi njenog ublažavanja. Ovogodišnji slogan Svetskog dana hrane je „Voda je život, voda je hrana – sačuvajmo svaku kap“. Voda čini preko 50% ljudskog tela i pokriva oko 71% zemljine površine. Ona je pokretačka snaga za ljude, privredu i prirodu i temelj je naše hrane. Samo 2,5% vode je sveže i pogodno za piće, poljoprivredu i većinu industrijskih potreba. Poljoprivreda koristi čak 72% slatke vode. Kao i svi prirodni resursi, slatka voda nije neiscrpna. Dostupnost i kvalitet vode se brzo iscrpljuje zbog decenija lošeg korišćenja i upravljanja, prekomernog izvlačenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promena. Brz rast stanovništva, urbanizacija, ekonomski razvoj i klimatske promene stavljaju vodene resurse planete u sve veće izazove. Postoji veliki rizik da se vodeni resursi na planeti istroše tako da postanu nepovratni. Zabrinjava podatak da danas 2,4 milijarde ljudi u svetu živi u zemljama koje imaju problem sa dostupnošću vode, a proizvodnja hrane za oko 600 miliona ljudi značajnim delom zavisi od dostupnosti vode čiji je kvalitet upitan zbog zagađenja, degradacije ekosistema i načina korišćenja.

Dostupnost vode po osobi je smanjena za 20% u proteklim decenijama. Iako milioni ljudi u svetu gladuju, svaka četvrta odrasla osoba u svetu ima prekomernu telesnu težinu ili je gojazna. U Srbiji se, takođe beleži rast gojaznosti i kod odraslih i kod dece. Prema rezultatima poslednjeg nacionalnog istraživanja iz 2019. godine svaki treći stanovnik je imao prekomernu težinu i svaki peti je bio gojazan. Podjednako su gojazni muškarci i žene, a više gojaznih je u Vojvodini, među siromašnim, manje obrazovanim i u ruralnim sredinama. Žene pokazuju zdravije navike u ishrani u odnosu na muškarce, kao i osobe višeg obrazovanja i boljeg materijalnog statusa. Dominantno se koristi beli hleb u ishrani, a svaki 11 stanovnik dosoljava hranu pre nego što je proba. Korišćenje životinjskih masti se povećalo, a najviše je zastupljeno kod stanovnika Vojvodine (51,3%). Voće svaki dan jede samo 4 od 10 stanovnika, a povrće ili salatu tek svaki drugi stanovnik.

Voda je hrana, voda je život i najbolji napitak za čoveka. Menjajte svoje navike u ishrani u korist zdravlja, brinite o svom i zdravlju svoje porodice. – poručuje prim. mr sc med. dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio